Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ιστορικός περίπατος στον Πύργο

Ιστορικό περίπατο στην πόλη του Πύργου, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή η Τομεακή Οργάνωση Ηλείας της ΚΝΕ.

Αφού προβλήθηκε σχετικό βίντεο στα γραφεία του ΚΚΕ, που φώτιζε πλευρές για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη διαστρέβλωση της Ιστορίας, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν σε ιστορικά σημεία και κτίρια της πόλης, όπως:

  • Η εκκλησία του Αγ. Νικολάου, όπου υπήρχε ακροβολισμένος στο καμπαναριό Γερμανός ελεύθερος σκοπευτής που σκότωνε αγωνιστές του ΕΑΜ.
  • Ιστορικό κτίριο στην πλ. Ιατρίδη, από το μπαλκόνι του οποίου είχε μιλήσει ο Αρης Βελουχιώτης στις 10 Σεπτέμβρη του '44, όταν απελευθερώθηκε η πόλη από τους ταγματασφαλίτες.
  • Το κτίριο της Κομαντατούρ, στην οδό Καρκαβίτσα, όπου γίνονταν βασανισμοί και εκτελέσεις σε αιχμαλώτους των Γερμανών.
  • Το παλιό οινοποιείο, που κατά τον πόλεμο χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη και το οποίο άνοιξαν οι αντάρτες όταν απελευθέρωσαν την πόλη και μοίρασαν τρόφιμα στον πεινασμένο λαό του Πύργου.

Σε κάθε στάση έγινε συζήτηση για πτυχές της Μάχης του Πύργου, αλλά και γενικότερα ζητήματα, όπως το γιατί ο Μεταξάς δεν συμμάχησε με τον άξονα αφού είχαν ίδια ιδεολογία κ.ά.

Η ξενάγηση έγινε από τον Γιάννη Τεφάνη, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ