Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ
«Αρνητική ανάπτυξη» στις ΗΠΑ

Πολύ δυσκολότερη από όσο αρχικώς αναμενόταν θα είναι η έξοδος της αμερικανικής οικονομίας από την πρώτη ύφεση της 10ετίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε σε ποσοστό 1,1% στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ από την ύφεση του 1991, οπότε και είχε σημειώσει μείωση κατά 2%. Να σημειωθεί ότι οι αναλυτές ανέμεναν μια μείωση της τάξης του 0,8%.

Ρεκόρ 50ετίας η ανεργία στην Ιαπωνία

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 χρόνων διαμορφώθηκε ο δείκτης ανεργίας στην Ιαπωνία, καθώς μεγαλώνει το κύμα των απολύσεων από τις επιχειρήσεις οι οποίες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στη ραγδαία αύξηση του κόστους και την ταυτόχρονη μείωση των πωλήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, τον τελευταίο μήνα η ανεργία έφτασε το 5,4%, την ίδια περίοδο που η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 3,6 εκατ. τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, που είναι και το μεγαλύτερο νούμερο απολύσεων από το 1953.

«Μαύρα» τα βλέπουν οι καταναλωτές

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτάμισι ετών υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ το Νοέμβρη, καθώς η ανεργία αυξάνεται και οι ανησυχίες για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της οικονομίας εντείνονται. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 82,2% από 85,3% τον Οκτώβρη, πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οπως επισημαίνουν άλλωστε, με την οικονομία σε ύφεση και τον πόλεμο σε εξέλιξη, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών δεν προβλέπεται να αποκατασταθεί σύντομα. Είναι ενδεικτικό ότι η μεγαλύτερη υποχώρηση των προσδοκιών των καταναλωτών αφορά στις εκτιμήσεις του για τους επόμενους έξι μήνες.

Στη «μαύρη λίστα» των τραπεζιτών

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιαπωνίας κατά ένα κλιμάκιο προχώρησε η «Standard & Poors», ακολουθώντας τους άλλους διεθνείς οίκους αξιολόγησης «Moody's» και «Fitch IBCA». Στην ανακοίνωσή της η S&P αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, καθώς, όπως αναφέρει, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιουνιχίρο Κοϊζούμι έχει να επιδείξει μικρή πρόοδο στην υλοποίηση των εξαγγελιών της. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η Ιαπωνία και η Αργεντινή είναι αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα προβλήματα στο παγκόσμιο πιστωτικό σύστημα.

Μαζικές απολύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία

Νέο κύκλο απολύσεων ετοιμάζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες «Ford» και «General Motors» σε μια προσπάθεια να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να συγκρατήσουν τις ζημιές τους. Συγκεκριμένα, η «General Motors» ανακοίνωσε πως θα απολύσει άλλους 1.500 εργαζόμενους επιπλέον των 16.700 που έχει ήδη απολύσει, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωσή της το 2002 θα συνεχίσει την περικοπή εργατικού δυναμικού της στην Ευρώπη κατά 10%. Οι απολύσεις θα γίνουν σε εργοστάσια σε Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία. Από την πλευρά της η «Ford» προς το παρόν επικεντρώνει τις απολύσεις της στη Βόρεια Αμερική, καθώς μετά την ανακοίνωση απολύσεων 8.000 υπαλλήλων γραφείων, εκτιμάται ότι στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρίας θα ανακοινωθούν επιπλέον απολύσεις, σε εργαζόμενους εργοστασίων αυτή τη φορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ