Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
Οι ευθύνες για τις ελλείψεις βαραίνουν κυβερνήσεις και τοπικές αρχές

«Ο λαός του Ιλίου έχει βιώσει με δραματικό τρόπο την έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής προστασίας, την έλλειψη μέτρων για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του», σημείωσε στην παρέμβασή του ο Ν. Σταματόπουλος, κάνοντας αναδρομή στις μεγάλες καταστροφές που έχει ζήσει ο λαός της περιοχής και σημειώνοντας πως «ο κατάλογος των καταστροφών δεν έχει τελειωμό μέχρι και σήμερα. Οπως και ο κατάλογος της κοροϊδίας», από υπουργούς, περιφερειάρχες και δημάρχους.

Σημείωσε πως «ο λαός της περιοχής αυτής, οι κάτοικοι από πολλές περιοχές του Ιλίου, μπορεί να ζουν όλα αυτά, όμως, ταυτόχρονα, έχουν μάθει να μην το βάζουν κάτω, να αγωνίζονται μαζί με τους κομμουνιστές για να καλυφθούν οι ανάγκες τους.

Ενας τέτοιος αγώνας, με την πρωτοπόρα συμβολή των κομμουνιστών, έγινε με αφορμή την πιο πρόσφατη μεγάλη πλημμύρα, στις 24 Οκτώβρη του 2014. Πλημμύρα που βούλιαξε κυριολεκτικά αρκετές περιοχές του Ιλίου, και ιδιαίτερα τη Ζ. Πηγή και το ρέμα της Φλέβας στον Αγ. Φανούρη, και προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε σπίτια, μικρομάγαζα και αυτοκίνητα.

Η υπομονή του κόσμου τότε είχε πια εξαντληθεί. Οι κομμουνιστές, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή δίπλα και μαζί με τους κατοίκους, σε όλες τις γειτονιές του Ιλίου».

Αναφερόμενος βήμα βήμα στο πώς οργανώθηκε ο αγώνας αυτός, ο Ν. Σταματόπουλος σημείωσε: «Αποτέλεσμα αυτών των αγώνων ήταν το ότι, επιτέλους, πέρσι, ολοκληρώθηκε το αντιπλημμυρικό έργο στην οδό Θηβών, όπως επίσης ότι προχώρησαν και μια σειρά άλλες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στη Ραδιοφωνία και στον Αγιο Φανούρη». Τόνισε πως «κανένας δεν έκανε "χάρη" στο λαό» και σημείωσε πως αποτελεί ένα πολύ ουσιαστικό πολιτικό συμπέρασμα πως για να «κουνηθούν» κυβερνήσεις και περιφερειακές αρχές, «έπρεπε να ξεσηκωθεί ο κόσμος. Την ίδια ώρα, βέβαια, έργα υποδομής για το κεφάλαιο προχωρούσαν στο άψε - σβήσε».

«Οπως πολύ ουσιαστικό», σημείωσε, «είναι και το εξής ζήτημα: Η πλήρης αντιπλημμυρική θωράκιση ενός δήμου δεν είναι θέμα μόνο ορισμένων, αποσπασματικών, τοπικών παρεμβάσεων που βεβαίως καλώς έγιναν και έχουμε παλέψει γι' αυτές. Απαιτείται συνολικός σχεδιασμός, για όλη την Αττική και χρηματοδότηση από το κράτος όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Σχεδιασμός και χρηματοδότηση, που δυστυχώς δεν υπάρχουν».

Αναφερόμενος στον πρόσφατο σεισμό, ο Ν. Σταματόπουλος σημείωσε: «Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Ιλίου, από το Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα, έχει θέσει δύο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα της ολοκληρωμένης αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων απαιτώντας από τη δημοτική αρχή να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσει ο ουσιαστικός αντισεισμικός έλεγχος και να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στα σχολεία του δήμου. Εδώ, βέβαια, παίζεται το κλασικό παιχνίδι με το μπαλάκι των ευθυνών από τον έναν στον άλλον. Η ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές ΑΕ) λέει - και όντως έτσι είναι - πως οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι και οι επισκευές είναι ευθύνη του δήμου, ενώ η δημοτική αρχή λέει πως η ΚΤΥΠ δεν δίνει ή δεν βρίσκει τα τεχνικά σχέδια των σχολείων.

Το πολιτικό συμπέρασμα και εδώ είναι καθαρό: Οι ευθύνες των διαδοχικών κυβερνήσεων αλλά και της διοίκησης του δήμου, που συμπλέει με την κυβερνητική πολιτική, είναι τεράστιες. Οχι μόνο επειδή ο νόμος ορίζει ότι υπεύθυνος για τη συντήρηση και την προστασία των σχολικών μονάδων είναι ο δήμος, αλλά πρώτα και κύρια γιατί αποδέχεται και στηρίζει την πολιτική της ανταποδοτικότητας, που δεν χωράει την ουσιαστική κρατική μέριμνα για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας και της καταλληλότητας των σχολικών μονάδων με σύγχρονους όρους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ