Τρίτη 26 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Διαδήλωσαν για το δικαίωμα σε δουλειά και μόρφωση

Η ανάγκη μόνιμων μαζικών διορισμών, για την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών και για να μπει τέλος στη ζωή και δουλειά - «λάστιχο», το αίτημα μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων που στελεχώνουν χρόνια τώρα τα σχολεία, τα δικαιώματα των αναπληρωτών και η απάντηση στις νέες αναδιαρθρώσεις που ετοιμάζονται, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κινητοποίησης εκπαιδευτικών σωματείων το Σάββατο το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Από το βήμα της συγκέντρωσης τονίστηκε πως η ανάγκη οργάνωσης και κλιμάκωσης της πάλης από τα εκπαιδευτικά σωματεία αναδεικνύεται από τις ίδιες τις εξελίξεις, με όλα τα ζητήματα ανοιχτά: Τη συνέχιση των αναδιαρθρώσεων στην Εκπαίδευση και την εφαρμογή της «αξιολόγησης», το χτύπημα συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, τις σωρευτικές συνέπειες της αδιοριστίας, τις χαμένες ώρες, την κλιμάκωση της επίθεσης στη δομή και το περιεχόμενο του σχολείου, την υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών.

Καταδικάστηκε παράλληλα σε όλους τους τόνους η ένταση της καταστολής, την οποία και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί βίωσαν κατά τις περσινές μεγάλες κινητοποιήσεις, η παραβίαση του ασύλου και αναδείχθηκαν οι πραγματικοί στόχοι της. Καταγγέλθηκε το άδικο προσοντολόγιο, που όπως επιβεβαίωσαν οι πρόσφατοι προσωρινοί πίνακες του ΑΣΕΠ για την Ειδική Αγωγή, στέλνει στην ανεργία εκπαιδευτικούς με μεγάλη προϋπηρεσία, αφήνει 1.200 περίπου αναπληρωτές εκτός πρόσληψης και διορισμού χωρίς δική τους υπαιτιότητα και τελικά δεν καλύπτει τις ανάγκες της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Τονίστηκε η ανάγκη συνέχισης του αγώνα για μόνιμη - σταθερή δουλειά, για δικαιώματα στους αναπληρωτές, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν δικαίωμα να έχουν τον δάσκαλό τους στην τάξη από την πρώτη μέρα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων, αναπληρωτών, της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, του Συνδικάτου Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, ενώ παρευρέθηκαν εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας, του Ενιαίου Συλλόγου ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, Ενώσεων Γονέων, της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ, της ΟΙΕΛΕ κ.ά.

Με συνθήματα όπως «Μόνιμη δουλειά και όχι ανεργία, καλύψτε τις ανάγκες σε όλα τα σχολεία», «Τέρμα στην κοροϊδία, δάσκαλοι - καθηγητές σε όλα τα σχολεία» και «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», έγινε πορεία προς τη Βουλή, όπου οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε.

Σύσκεψη συντονισμού της δράσης

Δίνοντας το μήνυμα της κλιμάκωσης, αμέσως μετά το συλλαλητήριο και ύστερα από κάλεσμα 25 Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ, της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών και Ωρομισθίων και του Συντονιστικού Αναπληρωτών και Αδιόριστων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συντονισμού της δράσης στο αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού Αθήνας.

Από τη σύσκεψη προέκυψε δελτίο Τύπου, το οποίο υπογράφουν μέχρι στιγμής οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Σωκράτης», Νέας Ιωνίας - Ηρακλείου «Γ. Σεφέρης», Περάματος - Κερατσινίου «Ν. Πλουμπίδης», Βύρωνα - Καισαριανή «Ρ. Ιμβριώτη», Λήμνου, η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκη, το ΝΤ Κεφαλονιάς της ΑΔΕΔΥ και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων. Οι παραπάνω καλούν όλους τους συλλόγους και τις ΕΛΜΕ να το συζητήσουν και να το υιοθετήσουν.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως «η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την αντιεκπαιδευτική πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για μια Εκπαίδευση πιο "ανοιχτή στις απαιτήσεις της αγοράς και των χορηγών", με "λιγότερες δαπάνες για το κράτος", με "κουλτούρα αξιολόγησης για τους εκπαιδευτικούς"». Και τονίζεται από τα σωματεία: «Απέναντι στην αντιεκπαιδευτική - αντιλαϊκή πολιτική, όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία καλούμαστε να συμβάλουμε στη συσπείρωση και στο συντονισμό των δυνάμεων για ενίσχυση του αγώνα, με στόχο την αποτροπή της επίθεσης, για τη διεκδίκηση της μόρφωσης, της δουλειάς και της ζωής που αξίζει σε εμάς και τους μαθητές μας».

Στη σύσκεψη κατατέθηκαν επίσης μια σειρά προτάσεις για την κοινή δράση. Μεταξύ άλλων προτείνονται μαζική στήριξη του κοινού κειμένου 63 Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ για απεργία - αποχή από την «αξιολόγηση» και ένα πρόγραμμα για κινητοποιήσεις, με άμεσους σταθμούς στις 29 Νοέμβρη στο υπουργείο Παιδείας στη 1 μ.μ. και σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στην υπόλοιπη Ελλάδα, μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις το Σάββατο 30/11 και συνέχιση με πολύμορφες κινητοποιήσεις σε συγκεκριμένους σταθμούς το επόμενο διάστημα.

Χαιρετίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

Τους εκπαιδευτικούς, τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους που συμμετείχαν στις μαχητικές πορείες και συγκεντρώσεις του Σαββάτου χαιρετίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, καλώντας σε κλιμάκωση, με συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στις 29 Νοέμβρη στο υπουργείο Παιδείας και 30 Νοέμβρη στα Προπύλαια.

«Οι συγκεντρώσεις αυτές αποτέλεσαν βήμα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, που, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, βαθαίνει την επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, στις ζωές των εκπαιδευτικών», σημειώνει το ΠΑΜΕ, που χαιρετίζει παράλληλα τη μαζική σύσκεψη των σωματείων που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη συγκέντρωση με συμμετοχή δεκάδων σωματείων, συνδικαλιστών και φοιτητών.

Παράλληλα, απαιτεί από το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για τους 1.200 εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής που αποκλείονται από τους πίνακες του ΑΣΕΠ χωρίς δική τους υπαιτιότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ