Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σχέδια επί χάρτου για την πολιτική προστασία...

Την παρουσίαση δύο γενικών σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών για την αντιμετώπιση και βραχεία διαχείριση συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων αλλά και δασικών πυρκαγιών, με τις κωδικές ονομασίες «Δάρδανος» και «Ιόλαος», έκανε χτες η κυβέρνηση. Τα σχέδια ανέλυσε ο διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα και του γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν αναλυτικά κάθε ενέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, κωδικοποιώντας όλα όσα περιλαμβάνονται στον υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Ομως, τα σχέδια αυτά θα «υλοποιηθούν» με υποστελέχωση σε προσωπικό και ανεπάρκεια σε μέσα και υποδομές των κρατικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στην πολιτική προστασία. Εξάλλου, οι καταστροφές που εξελίσσονται διαχρονικά σε όλη την Ελλάδα, οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται και οι κατεστραμμένες περιουσίες φανερώνουν την προώθηση μιας πολιτικής ανάπτυξης στην οποία μοναδικό κριτήριο είναι η συνεχής αύξηση του κέρδους. Κριτήριο που οδηγεί στις συνεχείς εκπτώσεις των αναγκαίων μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το κριτήριο αποκλείει μέτρα προστασίας από τους κινδύνους, αποκλείει την επαρκή χρηματοδότηση κατάλληλων δομών, όπως και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό με στόχο τις κοινωνικές ανάγκες.

Ο Στ. Πέτσας δήλωσε ότι υλοποιούνται οι προτεραιότητες που έχει δώσει ο πρωθυπουργός και ισχυρίστηκε: «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος αποτελεί πρώτο μέλημα για την κυβέρνηση. Η έγκαιρη πρόληψη και διαχείριση των καταστάσεων που προκαλούν τα έκτακτα φαινόμενα βρίσκονται στο κέντρο του σχεδιασμού μας. Για εμάς η πολιτική προστασία αποτελεί προτεραιότητα. Με τα δύο αυτά σχέδια αποδεικνύουμε ότι το κράτος είναι εδώ, η καρδιά της πολιτικής προστασίας χτυπάει εδώ».

Από την πλευρά του ο Ν. Χαρδαλιάς είπε: «Τα σχέδια αυτά συνδυάζουν την επιχειρησιακή και επιστημονική γνώση ώστε να μας θωρακίσουν έναντι των κινδύνων. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης». Πρόσθεσε ότι τις επόμενες μέρες θα δοθεί για διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την πολιτική προστασία και τη συγκρότηση της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάγεται στον πρωθυπουργό, διαθέτοντας κάθετη δομή. Μέχρι το τέλος του Φλεβάρη, επίσης, θα έχουν ολοκληρωθεί και όλα τα υπόλοιπα σχέδια για τις φυσικές καταστροφές.

Ο «Δάρδανος» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις τέσσερις φάσεις των δράσεων Περιφερειών και δήμων, την ενεργοποίηση και την επιφυλακή Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Λιμενικού, ΕΚΑΒ, Στρατού και άλλων κρατικών φορέων. Η πρώτη είναι οι προπαρασκευαστικές δράσεις, η δεύτερη οι δράσεις αυξημένης ετοιμότητας, η τρίτη οι δράσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης - βραχείας διαχείρισης των συνεπειών και η τέταρτη οι δράσεις αρωγής των πληγέντων και αποκατάστασης των συνεπειών της καταστροφής. Ανάλογες δράσεις προβλέπονται στον «Ιόλαο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ