Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Σήμερα η νέα γενική απεργία

Μετά την αρχική άρνηση και κωλυσιεργία, η αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας του Προέδρου Ιβάν Ντούκε, αναγκάστηκε αργά τη Δευτέρα να ανακοινώσει ότι θα κάνει συνάντηση με την Εθνική Επιτροπή για την Απεργία, που συντονίζει τις λαϊκές κινητοποιήσεις από τις 21 Νοέμβρη, θέτοντας όμως τον όρο ότι πρέπει να αναβάλει τη νέα γενική απεργία, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνεχίζει τη «μεγάλη εθνική συζήτηση», που τα συνδικάτα χαρακτηρίζουν μονόλογο και τακτική να συνδιαλέγεται με όποιον τη βολεύει.

Η απάντηση της Εθνικής Επιτροπής ήταν ότι μπορεί να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση για συγκεκριμένη ατζέντα αιτημάτων, με συμφωνημένη μεθοδολογία και χρονοδιάγραμμα, ωστόσο δεν αποδέχεται να υπάρχουν όροι ούτε και να αναβάλει τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις, τη γενική απεργία για σήμερα. Κάλεσε την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο (σχολιάζοντας και αντιφατικές δηλώσεις υπουργών) να απαντήσει στα αιτήματα που διατυπώθηκαν από την πρώτη γενική απεργία στις 21 Νοέμβρη, όπου συμμετείχαν εκατομμύρια εργαζόμενοι και νέοι. «Απεργούμε για να πάμε μπροστά, ενάντια στο αντιλαϊκό πακέτο Ντούκε, τον ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, για τη ζωή και την Ειρήνη», αυτό είναι το σύνθημα της απεργίας που οργανώνεται από σειρά συνδικάτων όλων των κλάδων, από ενώσεις αγροτών, ιθαγενών, φοιτητών και ένα ευρύ σύνολο κοινωνικών οργανώσεων.

Η ατζέντα που μπαίνει από τους εργαζόμενους αφορά στο εισόδημα, στις συνθήκες δουλειάς, στην απαίτηση να μην περάσουν μέτρα ελαστικοποίησης της εργασίας, πληρωμής των νέων εργαζομένων έως 25 χρόνων στο 75% του βασικού μισθού, να μην περάσει η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, να υπάρχουν αξιοπρεπείς συντάξεις, επίσης να μην ιδιωτικοποιηθούν επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, να υπάρχουν υποδομές, ποιοτική δημόσια Εκπαίδευση και Υγεία, Πρόνοια. Ταυτόχρονα, κομβικό ζήτημα για τη χώρα είναι η εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης με τους αντάρτες, ο τερματισμός των εκτελέσεων λαϊκών αγωνιστών (σε 3 χρόνια πάνω από 700), να διαλυθούν οι μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας ESMAD, που ευθύνονται για τη βάρβαρη καταστολή, τη δολοφονία του πρωτοετούς φοιτητή Ντίλαν Κρους, τους εκατοντάδες τραυματίες διαδηλωτές.

Νέες κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας

Επίσης, χτες το πρωί τοπική ώρα, σε ξενοδοχείο της Μπογκοτά έγινε συνάντηση των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), που διοργανώθηκε από την αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας που, μαζί με αυτήν της Βραζιλίας του Ζαΐρ Μπολσονάρο, θέλουν να ενεργοποιήσουν τη λεγόμενη Διαμερικανική Συνθήκη Αμοιβαίας Συνεργασίας (TIAR), που ουσιαστικά είναι ένα βασικό βήμα για την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας κατά της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι 12 από τις 19 χώρες του ΟΑΚ, προσανατολίζονταν σε νέες κυρώσεις κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και εταιρειών. Την ώρα της συνεδρίασης, είχε προγραμματιστεί λαϊκή διαδήλωση καταδίκης των επιθετικών σχεδίων της κυβέρνησης Ντούκε, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους (συμμετείχε και εκπρόσωπος του Χ. Γκουαϊδό, του αχυράνθρωπου τους στη Βενεζουέλα). Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι ...μέσω της Βενεζουέλας, ο Ντούκε θέλει να ξεφύγει από τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα. Διαμαρτυρία επίσης έγινε και στο Καράκας της Βενεζουέλας.

Οι τελευταίες απειλές κατά της Κούβας και της Βενεζουέλας από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, επιβεβαιώνουν το σχεδιασμό που υπάρχει. Ο Πομπέο, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ στο Κεντάκι, είπε με νόημα: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε χώρες που προσπαθούν να αποτρέψουν την Κούβα και τη Βενεζουέλα να σφετερίζονται αυτές τις διαδηλώσεις και θα συνεργαστούμε με νόμιμες (κυβερνήσεις), για να αποτρέψουμε οι διαδηλώσεις να εξελιχθούν σε ταραχές και βίαια επεισόδια που δεν αντικατοπτρίζουν τη δημοκρατική βούληση του λαού».

Ακόμα πρόσθεσε ότι προτεραιότητα είναι η «καταπολέμηση του σοσιαλισμού», αλλά με μια διπλωματία «ρεαλισμού, αυτοσυγκράτησης και σεβασμού», αφού, όπως ισχυρίστηκε, «έχουμε πάρει ιστορικά μαθήματα σχετικά με τους σημαντικούς κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση στρατιωτικής δύναμης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ