Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Επιβεβαίωσαν τη συνέχιση της επικίνδυνης πολιτικής εγκλωβισμού και καταστολής

Διαβαίνουν θάλασσες και ποτάμια για να «επιστραφούν»

MotionTeam

Διαβαίνουν θάλασσες και ποτάμια για να «επιστραφούν»
Την επιβεβαίωση της επικίνδυνης πολιτικής που εγκλωβίζει σε απαράδεκτες συνθήκες ζωής πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας, ενώ εντείνει την καταστολή, ανέδειξε και η χτεσινή σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών με στελέχη της ΕΕ υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Στόχος του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, και της επιτρόπου Ιλβα Γιόχανσον που συμμετείχαν στην κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι ανάμεσα στα άλλα και η διασφάλιση της εφαρμογής της κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, ενώ σήμερα θα επισκεφτούν για το ζήτημα αυτό την Τουρκία. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εκφράσει με τα μέτρα που έχει πάρει σε βάρος των ξεριζωμένων την προσήλωσή της στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, όπως και στον Κανονισμό του Δουβλίνου, που είναι οι βασικές αιτίες για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

«Πρόθεσή μας είναι να συζητήσουμε (σ.σ. στη συνάντηση με την κυβέρνηση) τρία ζητήματα: Το σύμφωνο (σ.σ. αφορά το άσυλο που ετοιμάζεται από την ΕΕ), το στοιχείο της αλληλεγγύης, την κατάσταση όπως είναι σήμερα και - φυσικά - τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που είναι κρίσιμη για την εύτακτη - οργανωμένη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Οσον αφορά τη λεγόμενη αλληλεγγύη, είναι χαρακτηριστικό ότι ο μηχανισμός «αλληλεγγύης και διάσωσης» της ΕΕ που έχουν ανακοινώσει 14 κυβερνήσεις κρατών - μελών, είναι ένας μηχανισμός ανακατανομής ενός ελάχιστου αριθμού αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών - μελών, ο οποίος θα εστιάζει στην επίσπευση εφαρμογής της βάρβαρης ευρωενωσιακής πολιτικής σε βάρος των κατατρεγμένων. Εφόσον δρομολογηθεί, θα στηρίζεται στην υλοποίηση των αντιλαϊκών αποφάσεων του Συμβουλίου της ΕΕ του Ιούνη του 2018, που προορίζουν για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες κλειστά κέντρα κράτησης και στη συνέχεια απελάσεις για όσους - την πλειοψηφία - δεν πληρούν τα κριτήρια των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και των αστικών κυβερνήσεων. Στην ίδια κατεύθυνση, άλλωστε, η κυβέρνηση της ΝΔ εξήγγειλε κλειστού τύπου κέντρα στα νησιά και αργότερα και στην ενδοχώρα.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της κυβέρνησης για επιμερισμό της φιλοξενίας των προσφύγων, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, δεν ανέφερε κάτι συγκεκριμένο, παραπέμποντας στις συζητήσεις για το «Δουβλίνο» και το νέο σύστημα ασύλου. Δήλωσε ότι «έχουμε αυτή την πολύ δύσκολη αποστολή να ξεμπλοκάρουμε τις μπλοκαρισμένες καταστάσεις, να βρούμε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο» και πρόσθεσε πως «θα ζητάμε πολύ συστηματικά την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου και έναν λογικό επιμερισμό των βαρών». Χαρακτήρισε δε «σημαντικά βήματα» τα αντιδραστικά κυβερνητικά μέτρα σε βάρος των ξεριζωμένων σε νομοθετικό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα περί «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», λέγοντας πως «είναι πολύ σημαντικό ότι πηγαίνετε στην Αγκυρα αύριο (σ.σ. σήμερα) και, όπως θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, η Ελλάδα στηρίζεται ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού και του Προσφυγικού. Πρόκειται για ζήτημα που έχει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διάσταση, δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα, είναι θέμα που αφορά ολόκληρη την ΕΕ».

Η αμοιβαία αναγνώριση αποφάσεων επιστροφών θα δίνει τη δυνατότητα οι αποφάσεις να εφαρμόζονται άμεσα από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, ανεξάρτητα από το σε ποιο κράτος - μέλος εκδόθηκε η απόφαση, έναντι του υφιστάμενου συστήματος που προβλέπει επιστροφή στη χώρα εισόδου και μετά στη χώρα προέλευσης. Η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την οδηγία επιστροφών θα διευκολύνει την επιτάχυνση των εσωτερικών διαδικασιών των κρατών - μελών για τη διαχείριση υποθέσεων επιστροφών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ