Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προτάσεις για τους μικρούς μας φίλους

Τα σχολεία κλείνουν. Μέρες γιορτών και είναι ώρα για ξεκούραση για όλους, μικρούς και μεγάλους. Μπορούμε να βρούμε το χρόνο για να περάσουμε πιο χαλαρές, ευχάριστες και δημιουργικές στιγμές. Ενώ μαζί με τις ευχές, ανταλλάσσουμε και δώρα και παραδοσιακά οι μέρες αυτές αφιερώνονται στα παιδιά.

Οι οικογένειες περνούν περισσότερο χρόνο μαζί, βρίσκουν τη δυνατότητα να κουβεντιάσουν και γιατί όχι να παίξουν όλοι μαζί ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να αξιοποιηθεί το επιτραπέζιο που δίνεται δώρο με το 12ο τεύχος του περιοδικού «το κόκκινο Αερόστατο», που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας. Οχι τυχαία ο τίτλος του παιχνιδιού είναι «Christmas time» και περιλαμβάνει κουίζ λέξεων, ερωτήσεις γνώσεων, παντομίμα, τραγούδι, θέατρο, γλυπτική και σκίτσο με πλούσια θεματολογία. Τα παιδιά θα το λατρέψουν!

Παράλληλα, το καλύτερο δώρο για τις γιορτές είναι πάντα ένα βιβλίο, όπως βέβαια και το περιοδικό «το κόκκινο Αερόστατο».

Διαβάζοντας...

Για τους μικρότερους φίλους μας:

«Τα βιβλία της Μαρίας» της Ταμάρας Καζαντζίδου από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Μια μαγική περιπέτεια τόλμης, ευαισθησίας και αλληλεγγύης, που μαθαίνει τα παιδιά να αγαπάνε τα βιβλία.

«Πες το μ' ένα παραμύθι... Οι περιπέτειες του Νιλς» της Μαρίας Παπαγιάννη από τις εκδόσεις «Πατάκη».

Ενα παιχνιδιάρικο παραμύθι βασισμένο στο βιβλίο της Σέλμα Λάγκερλεφ «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον». Η Μ. Παπαγιάννη, συντροφιά με την Μυρτώ Δεληβοριά στην εικονογράφηση του βιβλίου, πράγματι, βρίσκουν τον τρόπο και μιλάνε, χωρίς διδακτισμούς, κατευθείαν στην καρδιά και το μυαλό των παιδιών ενεργοποιώντας τη φαντασία τους. «Βρε, πες το με ένα παραμύθι», σημειώνεται στην αρχή του βιβλίου και πράγματι καλούν τα παιδιά, μαζί με τον Νιλς, να ανακαλύψουν τη χαρά να αγωνίζεσαι για όσους και όσα αγαπάς και πιστεύεις. Ενα παραμύθι για την ελευθερία, το σεβασμό, την εκτίμηση.


«Ζάχρα και Νικόλας: οι ιστορίες τους» της Σοφίας Πανίδου από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος».

Στη μια σελίδα ειρήνη, στην άλλη πόλεμος. Δύο παιδιά αντικριστά, δύο ζωές με λόγια κοινά, δύο δρόμοι παράλληλοι που θα τα οδηγήσουν κοντά.

Χρησιμοποιώντας ελάχιστο κείμενο, απλά ερωτήματα που κάνουν τα παιδιά και με πολύ δυνατές εικόνες της Mariona Cabassa στήνει ένα τρυφερό παραμύθι με άξονα το Προσφυγικό. Παρακολουθούμε την ιστορία δύο παιδιών. Στη μία σελίδα η ζωή της Ζάχρα, ο πόλεμος, η αναγκαστική προσφυγιά... και στην άλλη η ζωή του Νικόλα, η ειρήνη και η ασφάλεια. Αλήθεια, πόσο διαφορετικό νόημα βρίσκεται στη φράση, «μαμά, πότε θα φτάσουμε;».

«Παραμύθια από το τηλέφωνο» του Τζιάνι Ροντάρι από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».

Ο κύριος Μπιάνκι λείπει μακριά από το σπίτι του λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Τηλεφωνεί όμως κάθε βράδυ στη μικρή του κόρη, για να της διηγηθεί ένα παραμυθάκι. Η ανεξάντλητη φαντασία και η εφευρετικότητα του Τζιάνι Ροντάρι, του σπουδαίου παραμυθά από τη γειτονική Ιταλία, ταξιδεύουν μικρούς και μεγάλους.

Για τους μεγαλύτερους φίλους μας:

«Το φάντασμα του Κάντερβιλ» του Οσκαρ Ουάιλντ.

Μια παλιά ιστορία λέει πως εδώ και πολλά χρόνια, στην αγγλική επαρχία, στον Πύργο του Κάντερβιλ κυκλοφορεί ένα φάντασμα: Ο Σερ Σάιμον Κάντερβιλ, ο παλιός ιδιοκτήτης του πύργου. Η είδηση πως ο πύργος είναι στοιχειωμένος διαδίδεται γρήγορα. Κανένας δεν θέλει πια να μένει εκεί, για εκατοντάδες χρόνια... μέχρι το 1930, όπου καταφθάνει η πενταμελής οικογένεια Οουτις, από τη μακρινή Αμερική. Ο Οσκαρ Ουάιλντ με τη γνωστή δεξιοτεχνία του καταφεύγει στη φιλοσοφική αναζήτηση της ουσίας της ζωής.

«Ο Ασπροδόντης» του Τζακ Λόντον.

Ενα μυθιστόρημα που αφηγείται τις περιπέτειες ενός μικρού λύκου στον παγωμένο αρκτικό κόσμο που από μικρό κουτάβι πλησίασε τους ανθρώπους, οι οποίοι του πρόσφεραν προστασία, ζεστασιά και τροφή. Σιγά σιγά εγκαταλείπει τον κόσμο της άγριας φύσης και υποτάσσεται σε αυτούς. Σύντομα όμως θα γνωρίσει τον βίαιο κόσμο των άγριων ζώων και τον εξίσου βίαιο κόσμο των ανθρώπων. Η δύναμη της περιγραφής του Λόντον και η περίτεχνη πλοκή κάνουν το μυθιστόρημα αυτό μια συναρπαστική περιπέτεια.

«12 μέρες από τη ζωή του Αϊ - Βασίλη» της Εύης Κοντόρα από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Ο Αϊ - Βασίλης χάνει την Παραμονή των Χριστουγέννων! Ετσι, με την προτροπή ενός γέρικου ξωτικού αποφασίζει μια «εκτός υπηρεσίας» επίσκεψη στον ανθρώπινο κόσμο, ελπίζοντας πως θ' ανακαλύψει τι ακριβώς έχει συμβεί. Ο ίδιος, εξάλλου, δεν ξέρει πολλά για τους ανθρώπους και θέλει να τους γνωρίσει λίγο καλύτερα. Γι' αυτό είναι ανάγκη να ταξιδέψει ινκόγκνιτο. Και τα καταφέρνει! Ο Αϊ - Βασίλης ζει ένα δωδεκαήμερο στον κόσμο μας, όπου η πραγματικότητα ξεπερνάει κάθε φαντασία αφού ο κόσμος των ανθρώπων βρίσκεται σε κρίση...

«Γεια σου φίλε», ανθολογία διηγημάτων με θέμα τη μετανάστευση από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Στόχος του βιβλίου είναι η αποσαφήνιση (μέσα από ένα πιο προσιτό μέσο, όπως η λογοτεχνία) των πραγματικών αιτιών των κοινωνικών αντιθέσεων, που βρίσκονται στην ταξική θέση του κάθε ανθρώπου μέσα στα εκμεταλλευτικά συστήματα. Η προσέγγιση του θέματος με πιο κατανοητούς στα παιδιά τρόπους είναι δυνατό να συμβάλει στην ανάπτυξη του πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ των μεταναστών και των Ελλήνων εργαζομένων, να καλλιεργήσει το σεβασμό στη διαφορετικότητα και να προωθήσει τη φιλία ανάμεσα στους λαούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ