Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ - ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ
Κοινή δράση για την αισθητική αγωγή και την καλλιτεχνική εκπαίδευση

Καλλιτεχνικά δρώμενα στην τελευταία κινητοποίηση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων
Καλλιτεχνικά δρώμενα στην τελευταία κινητοποίηση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων
Ο συντονισμός των ενεργειών και η ανάπτυξη κοινών δράσεων καλλιτεχνικών εκπαιδευτικών και γονέων στα σχολεία αποφασίστηκε στη συνάντηση του ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) με εκπροσώπους των ΔΣ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων (ΠΕΓΜΣΚ).

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν η αισθητική αγωγή, η απαξίωση των ανθρωπιστικών μαθημάτων και η ανάγκη στήριξης συνολικά της Παιδείας με τα απαραίτητα κονδύλια.

Σε κοινό τους κείμενο, ΕΕΤΕ και γονείς κάνουν μια σειρά από επισημάνσεις και σημειώνουν την κοινή τους αντίληψη για μια σειρά από θέματα της αισθητικής αγωγής και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης:

  • «Είναι απαραίτητη προϋπόθεση η αισθητική αγωγή και η πραξιακή σχέση των μαθητών με την Τέχνη σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, την καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της φαντασίας των μαθητών και την εκδήλωση των συναισθημάτων τους. Με την αισθητική αγωγή αναπτύσσεται εκείνη η πλευρά των νέων ανθρώπων που ονομάζεται "αισθητή νόηση", η οποία συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση δραστήριων, δημιουργικών, κοινωνικά ευαίσθητων και καλλιεργημένων ανθρώπων.
  • Μας βρίσκει αντίθετους η εξετασιοκεντρική κατεύθυνση του σημερινού σχολείου, η οποία εξυπηρετεί την ανάγκη του οικονομικού συστήματος για την ανακύκλωση αναλώσιμου και διαρκώς εκπαιδευόμενου, φτηνού εργατικού δυναμικού.
  • Μας βρίσκουν αντίθετους η απαξίωση των ανθρωπιστικών μαθημάτων στα σχολεία και η ολοένα αυξανόμενη περιθωριοποίηση της Τέχνης από τα αναλυτικά σχολικά προγράμματα.
  • Θεωρούμε ότι οι Τέχνες και η καλλιτεχνική δημιουργία πρέπει να διατρέχουν όλες τις τάξεις σε ένα δημόσιο, αποκλειστικά και ουσιαστικά δωρεάν δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων.
  • Θεωρούμε απαραίτητη τη στήριξη της Δημόσιας Παιδείας με κονδύλια και υποδομές από τον κρατικό προϋπολογισμό, πέρα και έξω από κάθε εμπορική δραστηριότητα και κάθε είδους επιχειρηματική δράση στο χώρο της Εκπαίδευσης. Θέλουμε πραγματικά δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φύλου ή θρησκεύματος.
  • Δικαίωμα εγγραφής στο δημόσιο σχολείο σε όλα τα παιδιά που μένουν στην Ελλάδα.
  • Θεωρούμε ότι τα καλλιτεχνικά μαθήματα είναι - και γι' αυτό πρέπει να χαρακτηριστούν - εργαστηριακά.
  • Θεωρούμε ότι τα καλλιτεχνικά μαθήματα πρέπει να διδάσκονται αποκλειστικά από καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν ως πρώτη ανάθεση στην Εκπαίδευση την αντίστοιχη ειδικότητα. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση, θύμα είναι το ίδιο το παιδί.
  • Θεωρούμε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οργανικές θέσεις για τους καλλιτέχνες, για μόνιμη και σταθερή εργασία σε όλες τις βαθμίδες, ώστε να καλυφθούν τα πραγματικά κενά και οι ανάγκες για μία σύγχρονη Καλλιτεχνική Εκπαίδευση. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων και ωρομισθίων και εξίσωση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών σε όλα τα θέματα (Ασφάλιση, Υγεία, άδειες κ.λπ.)».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ