Σάββατο 11 Γενάρη 2020 - Κυριακή 12 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ
ΦΩΤΟ 4

Στη μνήμη των αδελφών μας ΣΙΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, που γεννήθηκε 1931 στο χωριό Εμμανουήλ Παππά Σερρών, διαπαιδαγωγήθηκε στο πνεύμα του κομμουνιστικού κινήματος από την οικογένειά του. Γαλουχημένος με τα ιδανικά του κινήματος μπαίνει στην πάλη. Οργανώνεται στα Αετόπουλα και μετά γίνεται μέλος της ΕΠΟΝ. Το 1948, φοιτητής της 5ης τάξης του Γυμνασίου Σερρών, εγκαταλείπει τις σπουδές του, βγαίνει στο βουνό και κατατάσσεται στις γραμμές του ΔΣΕ. Τον Ιούνη το 1949, μόλις 18 χρόνων, σκοτώνεται για τα ιδανικά που πίστεψε, για ένα καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας. ΣΙΤΗ ΧΡΗΣΤΟΥ, που γεννήθηκε το 1932 στο χωριό Εμμανουήλ Παππά Σερρών. Μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια πήγε στη ΛΔ Βουλγαρίας και από εκεί στη ΛΔ Ρουμανίας, όπου σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Βουκουρεστίου. Πήρε το δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Επαναπατρίστηκε το 1977, έζησε στην Αθήνα και τελευταία στη Θεσσαλονίκη. Από τα νεανικά του χρόνια μπήκε στο Κόμμα και έμεινε πιστός μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του. Πέθανε τις 6 Αυγούστου 2010. ΣΙΤΗ ΟΔΥΣΣΕΑ, που γεννήθηκε το 1934 στο χωριό Εμμανουήλ Παππά Σερρών. Οπως και η υπόλοιπη οικογένεια φυγαδεύτηκε στη ΛΔ Βουλγαρίας και από εκεί στη ΣΔ Τσεχοσλοβακίας, όπου σπούδασε στην Ανώτερη Τεχνική Σχολή για υψικαμίνους. Εγινε μέλος του Κόμματος και εργάστηκε στο μηχανισμό του Κόμματος στην Πράγα. Επαναπατρίστηκε το 1981, έζησε στα Κάτω Πετράλωνα με την οικογένειά του. Εμεινε πιστός στα ιδανικά του Κόμματος μέχρι το τέλος της ζωής του. Πέθανε στις 9 του Γενάρη 2004. ΔΟΥΛΓΚΕΡΗ ΓΙΑΝΝΗ, που γεννήθηκε στην πόλη Βράιλα της Ρουμανίας το 1952 από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες, μαχητές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Ηρθε στην Ελλάδα το 1982 και έζησε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη. Ηταν πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και έπαιρνε συνειδητά μέρος στους αγώνες του ταξικού εργατικού κινήματος. Πέθανε τις 27 του Σεπτέμβρη 2014. Προσφέρουμε μέσω της ΚΟΒ Πύλης Τρικάλων 250 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

ΚΟΝΤΑΡΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΟΝΤΑΡΑΣ ΝΙΚΟΣ
Σίτης Στέφανος και Βασιλική

***

ΦΩΤΟ

Στις 10/1/2017 «έφυγε» από τη ζωή o ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΓΚΑΣ. Γεννήθηκε στο χωριό Δολιανά Αρκαδίας το 1920. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια με οκτώ παιδιά. Συνέδεσε όλη του τη ζωή με το Κόμμα και το λαϊκό κίνημα, όπως και η υπόλοιπη οικογένειά του. Την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και αργότερα την περίοδο του Εμφυλίου φυλακίστηκε, βασανίστηκε, αλλά δεν λύγισε και δεν σταμάτησε να στηρίζει τον ΔΣΕ, να στηρίζει την πάλη του για το δίκιο, τις αξίες και τα ιδανικά της εργατικής τάξης. Εμεινε πιστός στο ΚΚΕ έως την τελευταία στιγμή της ζωής του.

Στη μνήμη του η γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ. Β. Κυνουρίας.

***

ΦΩΤΟ

Στις 2 Γενάρη συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο πρώην δήμαρχος Συκεών, ΑΦΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ. Γεννήθηκε το 1916 στην Οινόη του Πόντου. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1936. Υπήρξε μέλος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του Σωματείου Αρτεργατών. Συμμετείχε στις κινητοποιήσεις του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη. Πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο και συμμετείχε στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση. Για τη συνδικαλιστική του δράση εξορίστηκε στον Αη Στράτη.

Το 1964 εκλέχθηκε δήμαρχος Συκεών μέχρι και το 1967, οπότε εξορίστηκε στη Γυάρο. Το 1975 επανεκλέχθηκε δήμαρχος Συκεών μέχρι και το 1989.

Εμεινε πιστός στις αξίες και τα ιδανικά του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του. Στη μνήμη του προσφέρουμε 250 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Συκεών.

Η οικογένεια Αφαλή

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΜΑΥΡΟΔΟΓΛΟΥ (Πέπης), που «έφυγε» στις 17 Δεκέμβρη, ο σύζυγος Διαμαντής Μαυροδόγλου, τα παιδιά και τα εγγόνια προσφέρουν 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ελληνικού.

ΜΑΡΙΑ ΣΟΦΙΑΝΙΔΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΣΟΦΙΑΝΙΔΟΥ
Στα δύσκολα χρόνια για το λαϊκό κίνημα και στη δικτατορία, με δύο παιδιά και γιαγιά, με τον σύζυγό της από εξορία σε εξορία, στάθηκε αλύγιστη. Μετά τη δικτατορία το σπίτι της έγινε στέκι της νεολαίας της ΚΝΕ. Μέχρι το τέλος της ζωής της ήταν πιστή οπαδός του Κόμματος. Η οικογένειά της ευχαριστεί όσους την τίμησαν με την παρουσία τους στην κηδεία.

  • Στη μνήμη της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ (Πέπης) ΜΑΥΡΟΔΟΓΛΟΥ ο Δ. Μουρούζης προσφέρει 30 ευρώ στο ΚΚΕ αντί για στεφάνι.

***

ΦΩΤΟ

Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΞΗΜΕΡΗΣ ή Μπαχρής γεννήθηκε στα Ανώγεια, μέλος μιας πολυμελούς αγροτικής οικογένειας. Από μικρός μπαίνει στη βιοπάλη, οργανώνεται στην ΕΠΟΝ και μαζί με τα αδέρφια του συμβάλλει στην αντίσταση ενάντια στους ναζί κατακτητές. Για τη δράση του εξορίστηκε στη Γυάρο. Δραστηριοποιήθηκε στο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα και δεν έλειψε από κανέναν αγώνα του λαού και του Κόμματος έως την τελευταία του πνοή.

Στη μνήμη του η πιστή σύντροφός του στη ζωή και τον αγώνα, Ελευθερία Αστυρακάκη - Ξημέρη και τα παιδιά του Κώστας και Εύα προσφέρουν 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Μεταφορών - Τηλεπικοινωνιών Ηρακλείου.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονιών και παππούδων μας ΝΙΚΟΥ και ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΚΟΝΤΑΡΑ προσφέρουμε στον «Ριζοσπάστη» 150 ευρώ.

Τα παιδιά Αγγελική, Αντώνης, Παναγιώτης, Δήμητρα

Τα εγγόνια Μαρία - Σταυρούλα - Νικολέττα, Σταυρούλα - Σοφία

***

ΦΩΤΟ

Η ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΟΜΠΑΝΙΔΟΥ γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Κανάδα Εβρου. Παίρνει μέρος στον ΔΣΕ και στον ΕΛΑΣ, το Γενάρη του 1949 τραυματίζεται βαριά και μένει τυφλή στη Μαυροθάλασσα Σερρών. Τιμήθηκε με το Μετάλλιο Ανδρείας και επαίνους από τον ΔΣΕ. Στο βιβλίο της αναφέρεται στη ζωή που έζησε στη Ρουμανία, όπου γνώρισε το σοσιαλισμό. Ζούσε μόνιμα στη Βέροια και πορευόταν με τους αγώνες του ΚΚΕ, πάντα δίπλα του. Πάντα θα την θυμόμαστε γιατί μέχρι τα 91 χρόνια της ήταν αξιόλογη και έπαιρνε μέρος στους αγώνες.

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ
Η οικογένεια Νικήτα Χονδρούδη τιμά με το ελάχιστο προς το παρόν ποσό των 40 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος μέσω ΚΟΒ Μίκρας.

***

ΦΩΤΟ 2

Στην άσβεστη μνήμη των γονιών μου ΜΑΡΙΑΣ και ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗ, από το Μεταλλικό Κιλκίς, προσφέρω 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

Θεοδώρα Σοφιανίδου

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη των συντρόφων μας ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΜΑΝΗ, ΣΩΤΗΡΗ ΜΑΝΟΥΣΗ και ΒΑΣΩΣ ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ, που τόσο αναπάντεχα και νωρίς «έφυγαν» από κοντά μας, η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση 500 ευρώ. Συνεχίζουμε αταλάντευτα στον ίδιο δρόμο για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του, για να γίνουνε τα σκοτάδια λάμψη.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του συντρόφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ, ακούραστου μέλους του Κόμματος μέχρι και το τέλος της ζωής του, καθώς και του αδικοχαμένου γιου τους, ΗΛΙΑ ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ, η Χριστίνα Ζουμπούλη, από τη Χαραυγή Κοζάνης, προσφέρει στο ΚΚΕ 200 ευρώ, μέσω της ΤΕ Κοζάνης.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, κομμουνιστή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ, δικηγόρου, από τη Χώρα Μεσσηνίας, που «έφυγε» από τη ζωή το 1981, συνεπούς στα ιδανικά και στους αγώνες του ΚΚΕ μέχρι την τελευταία στιγμή, η κόρη του Χριστίνα προσφέρει 50 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

ΝΙΚΟΣ ΒΛΑΧΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΒΛΑΧΑΣ
***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΣΑΒΒΑ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που από τη νεαρή του ηλικία συνειδητοποίησε τις ιδέες και τους σκοπούς του ΚΚΕ για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, παίρνοντας μέρος από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού μας ενάντια στους ναζί κατακτητές, στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Λιβαδειά, καθώς και στους κατοπινούς ταξικούς, κοινωνικούς αγώνες για το δίκαιο του λαού, ως ενεργητικό μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Αιγάλεω της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η γειτόνισσά του Χριστίνα Πουλακίδα προσφέρει στο ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση 50 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Πριν από λίγο καιρό «έφυγε» από τη ζωή η συντρόφισσα ΛΥΜΠΕΡΙΔΟΥ ΛΑΜΠΡΟΚΛΕΙΑ, από την Ελευθερούπολη Καβάλας. Γεννήθηκε στην Κορνοφωλιά Εβρου. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και στη συνέχεια στον ΔΣΕ. Μέλος του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής της. Εδρασε στην περιοχή Εβρου, όπου και τραυματίστηκε. Με το τέλος του Εμφυλίου πέρασε στη ΛΔ Βουλγαρίας και αργότερα στην Πολωνία, μέχρι τον επαναπατρισμό της το 1983. Είχε πολλές διακρίσεις στον ΔΣΕ και στην Πολωνία ως μια από τις καλύτερες εργάτριες. Στην Πολωνία σπούδασε κι έγινε δασκάλα. Για την προσφορά της αγαπήθηκε πολύ από τους μαθητές της, Ελληνόπουλα, τα οποία την τίμησαν σε ειδική γιορτή στην Ελλάδα.

Για την προσφορά της τιμήθηκε από την ΚΟ Καβάλας του ΚΚΕ στα 80 χρόνια από την ίδρυσή του και το Σύλλογο Γυναικών Ν. Καβάλας, πριν από 10 χρόνια. Οι αγώνες της, το ήθος της, η προσφορά της στο Κόμμα και το κίνημα, όπως και του συντρόφου της στη ζωή και στον αγώνα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΥΜΠΕΡΙΔΗ είναι φωτεινό παράδειγμα για εμάς και τη νέα γενιά. Θα τους θυμόμαστε για πάντα.

ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ

***

ΦΩΤΟ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΙΤΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΙΤΗΣ
«Εφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΙΟΣ. Γεννημένος το 1936 στον Αυγερινό Κοζάνης, τα τελευταία 28 χρόνια δραστηριοποιούνταν ως μέλος της ΚΟΒ Αλσούπολης - Καλογρέζας. Συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι τον αποχαιρέτησαν με πολιτική κηδεία στις 7 Γενάρη στο Α' Νεκροταφείο. Στη μνήμη του φίλοι και σύντροφοι προσφέρουν στο ΚΚΕ, το κόμμα που υπηρέτησε πιστά έως το τέλος της ζωής του, 100 ευρώ, ως πρώτη δόση, μέσω ΚΟΒ Αλσούπολης - Καλογρέζας.

***

ΦΩΤΟ 7

Από το Αμπελοχώρι (Σκλούπο) Ιωαννίνων στη μνήμη των γονιών μας ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΙΤΣΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΙΩΤΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΛΑΧΑ, ΕΛΕΝΗΣ ΣΙΩΤΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΥ και του συντρόφου ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΛΑΧΑ, οι σύντροφοι και συγγενείς προσφέρουν, μέσω Τομεακής Οργάνωσης Ιωαννίνων και ΚΟΒ Λογιστών Αθήνας, χρηματικό ποσό για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.


ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΙΤΗΣ
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΙΤΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

ΣΙΩΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΣΙΩΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΑΦΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑΦΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΚΙΤΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΚΙΤΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΖΟΥΜΠΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΖΟΥΜΠΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΔΟΥΛΓΚΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΟΥΛΓΚΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΣΙΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΙΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΜΑΝΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΜΑΝΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΓΚΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΓΚΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

ΣΙΩΤΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΣΙΩΤΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΖΟΥΜΠΟΥΛΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΖΟΥΜΠΟΥΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΛΑΧΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΛΑΧΑΣ

ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΟΜΠΑΝΙΔΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΟΜΠΑΝΙΔΟΥ

ΒΑΣΩ ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ
ΒΑΣΩ ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΞΗΜΕΡΗΣ
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΞΗΜΕΡΗΣ

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΟΝΤΑΡΑ
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΟΝΤΑΡΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΥ

ΛΑΜΠΡΟΚΛΕΙΑ ΛΥΜΠΕΡΙΔΟΥ
ΛΑΜΠΡΟΚΛΕΙΑ ΛΥΜΠΕΡΙΔΟΥ

ΣΑΒΒΑΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΑΒΒΑΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΙΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΙΟΣ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ (ΠΕΠΗ) ΜΑΥΡΟΔΟΓΛΟΥ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ (ΠΕΠΗ) ΜΑΥΡΟΔΟΓΛΟΥ
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2021-01-27 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2020-12-12 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2016-05-29 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2014-01-08 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2013-10-26 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2010-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ