Παρασκευή 10 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Να δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα σχολικής στέγης

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την κατάσταση που επικρατεί σε μια σειρά σχολεία του νομού Χανίων και το ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας, που ήρθε επιτακτικά στο προσκήνιο μετά το σεισμό των 6,1 Ρίχτερ το Νοέμβρη του 2019, αποτυπώνει το ΚΚΕ σε Ερώτησή του στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, ζητώντας άμεσα λύσεις.

Αναφέρεται ειδικότερα στο σχολικό συγκρότημα του Λυκείου και ΕΠΑΛ Κισσάμου, που κρίθηκε ακατάλληλο, με συνέπεια τα σχολεία να διακόψουν τη λειτουργία τους, να αποφασιστούν η κατεδάφισή τους και η ανέγερση νέων και μέχρι την τοποθέτηση κοντέινερ για τη στέγασή τους τα μαθήματα να πραγματοποιούνται απόγευμα σε άλλες σχολικές μονάδες.

Οπως επισημαίνεται ανάμεσα σε άλλα, «είναι κοινά διαπιστωμένο ότι τα σχολικά κτίρια στο νομό Χανίων δεν πληρούν τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς, άλλωστε εδώ και 20 χρόνια σε κανένα σχολικό κτίριο δεν έχουν γίνει αντισεισμική μελέτη και ενισχύσεις, σύμφωνα με τον υπάρχοντα αντισεισμικό κανονισμό και τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ), ενώ έχει χρόνια να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη συντήρηση των σχολικών κτιρίων στο νομό, πέρα από κάποιες εμβαλωματικές - πρόχειρες λύσεις.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Τα σχολικά συγκροτήματα Γυμνάσιου και Λυκείου Βάμου του δήμου Αποκορώνου, που το κτίριο όπου στεγάζονται αντιμετωπίζει προβλήματα στατικότητας, ενώ υπάρχουν τμήματα που "περιοδεύουν" από τάξη σε τάξη προκειμένου να κάνουν μάθημα. Την ίδια στιγμή οι μαθητές είναι αναγκασμένοι να κάνουν μάθημα σε isobox και προκατασκευασμένες αίθουσες που έχουν τοποθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια - κάποιες ακόμα και πάνω από δεκαετία - ενώ δύο από αυτές έχουν κριθεί ακατάλληλες πλέον προς χρήση.
  • Στο 1ο (12θέσιο) και 2ο (10θέσιο) Δημοτικά Σχολεία Νέας Κυδωνίας, συστεγαζόμενα σχολεία του δήμου Χανίων με 22 τμήματα, στα οποία φοιτούν συνολικά περίπου 500 μαθητές και η δυναμικότητά τους κατά μέσο όρο είναι 23 - 25 μαθητές ανά τμήμα, εδώ και τουλάχιστον επτά χρόνια έχουν τοποθετηθεί στο χώρο έξι κοντέινερ. Σύμφωνα με καταγγελίες γονιών και εκπαιδευτικών, τα πατώματα στα κοντέινερ είναι κατεστραμμένα και καθημερινά πέφτουν σοβάδες από τα ταβάνια. Σημαντικό επίσης πρόβλημα αποτελεί το μικρό προαύλιο, στο οποίο στοιβάζονται οι 500 μαθητές στα διαλείμματα, κάτι που αυξάνει το φόβο ατυχημάτων.
  • Το 1o Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο Χανίων "Αγιος Λουκάς" στεγάζονται σε οίκημα που ανήκει στην Εκκλησία, με πάρα πολλές ελλείψεις σε βασικές κτιριακές ανάγκες και για το οποίο υπάρχει διορία στέγασης για ένα χρόνο ακόμα.
  • Στο Δημοτικό Σχολείο Χωραφακίων, από τα έξι τμήματα τα τέσσερα στεγάζονται σε κοντέινερ, ενώ το τμήμα υποδοχής στεγάζεται σε αίθουσα ενοικιαζόμενη εκτός σχολείου.
  • Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, μετά τις πλημμύρες υπάρχει πρόβλημα στέγασης του νηπιαγωγείου, αφού μια αίθουσα παρουσιάζει υγρασία και μια αίθουσα ρωγμές.
  • Το 4ο ΓΕΛ Χανίων στεγάζει μαθητές σε δύο κοντέινερ. Το Ειδικό Σχολείο Κισσάμου δεν πληροί τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, με σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική κάλυψη των παιδιών που χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας.
  • Το 5ο Νηπιαγωγείο Κισσάμου φιλοξενείται σε εγκαταστάσεις της Μητρόπολης και ο χώρος δεν είναι κατασκευασμένος για σχολείο.
  • Στο 2ο Νηπιαγωγείο Κισσάμου οι αίθουσες μπάζουν νερά, είναι σκουριασμένες οι σωληνώσεις, υπάρχουν μούχλα και διαβρώσεις, ο χώρος είναι γενικά ακατάλληλος για σχολείο.
  • Στο Δημοτικό Σχολείο Δραπανιά Κισσάμου οι δύο πρώτες τάξεις κάνουν μάθημα σε προκατασκευασμένες αίθουσες. Το ίδιο και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κισσάμου, όπου τέσσερα τμήματα κάνουν μάθημα σε κοντέινερ.
  • Στο Δημοτικό Σχολείο Γραμβούσας μετά τις περσινές πλημμύρες η οροφή βάζει νερά.
  • Στο Δημοτικό Σχολείο Ελους υπάρχουν έντονη υγρασία, σοβάδες ετοιμόρροποι και φθαρμένα είδη υγιεινής, ενώ η παιδική χαρά είναι εντελώς κατεστραμμένη».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν να δοθεί αμέσως κρατική χρηματοδότηση για επίλυση του προβλήματος στέγασης του Λυκείου και ΕΠΑΛ Κισσάμου, σαφές χρονοδιάγραμμα για την άμεση ανέγερση νέων κτιρίων για τη στέγασή τους και να ενταχθούν οι μαθητές της Γ' τάξης των παραπάνω σχολείων σε ειδικό καθεστώς αναφορικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις. Να γίνει έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων στα θέματα στατικής επάρκειας, να δοθούν όλες οι εκθέσεις προσεισμικού ελέγχου και χωρίς καθυστέρηση να γίνει αποκατάσταση της ασφάλειας όλων των σχολικών κτιρίων.

Επίσης να δοθούν αμέσως λύσεις με κρατική χρηματοδότηση σε όλα τα οξυμένα προβλήματα σχολικής στέγης στο νομό Χανίων, να γίνουν όλες οι απαιτούμενες συντηρήσεις και να σταματήσει το αίσχος των κοντέινερ ως μόνιμη λύση στέγασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ