Τετάρτη 15 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΟΜΗ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ
Εκβιασμοί και ψευτοδιλήμματα από την κυβέρνηση

Με εκβιασμούς και ψευτοδιλήμματα προσπάθησε ο υφυπουργός της ΝΔ και τοπικός βουλευτής, Ν. Μηταράκης, να πείσει το Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου, το οποίο συνεδρίασε - επεισοδιακά - τη Δευτέρα, για τα ...οφέλη κατασκευής υπερδομής στο Αίπος, όπου θα κρατούνται οι ξεριζωμένοι που ζητούν άσυλο στη χώρα μας. Συνεχίζοντας δε την πολιτική εγκλωβισμού των προσφύγων - μεταναστών στο νησί, υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας - ελληνικών κυβερνήσεων.

Οπως αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, σε ανακοίνωσή της, η «Λαική Συσπείρωση» Χίου, «εκβίασε ανοιχτά τον χιώτικο λαό, θέτοντας το δίλημμα, ή κλείσιμο της ΒΙΑΛ και υπερδομή χωρητικότητας πάνω από 5.000 στο βουνό του Αίπους στο Βροντάδο ή παραμονή της ΒΙΑΛ, φέρνοντας σε αντιπαράθεση με την απαράδεκτη τακτική του τους κατοίκους του Χαλκειούς με τους κατοίκους του Βροντάδου, που είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο, για να διαμαρτυρηθούν.

Ο ίδιος μάλιστα ο υφυπουργός έδωσε τον τόνο της κυβέρνησης που εκπροσωπεί και της πολιτικής της, μιλώντας για λαθρομετανάστες και προδιαγράφοντας ότι "ο στόχος είναι να γίνει αδιέξοδο το ταξίδι τους", ρωτώντας κάθε λίγο και λιγάκι αν νιώθει ασφαλής ο χιώτικος λαός με τη δομή της ΒΙΑΛ και τους πρόσφυγες και μετανάστες που κυκλοφορούν, σπέρνοντας το φόβο πάνω σε υπαρκτά προβλήματα, για να πετύχει τους σκοπούς του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Το σκηνικό με κλακαδόρους σε διατεταγμένη υπηρεσία, ανάμεσα στους κατοίκους του Χαλκειούς και αγανακτισμένους ασεβείς υβριστές, ψηφοφόρους του, που εξέφραζαν το μίσος τους και το ρατσισμό τους, όποτε ακουγόταν από τους δημοτικούς συμβούλους της "Λαϊκής Συσπείρωσης" πως οι πρόσφυγες μετανάστες είναι άνθρωποι με δικαιώματα, που πρέπει να έχουν αξιοπρεπή ζωή και να προστατεύονται αντί να πνίγονται, ήταν στημένο από νωρίς. (...) Ευθύνη για την όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε έχει και η δημοτική αρχή, γιατί ανέχτηκε αδιαμαρτύρητα τον διχαστικό του λόγο και τους εκβιασμούς του. (...)

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" απείχαν από την πρόταση της πλειοψηφίας που αφορούσε στην επαναβεβαίωση προηγούμενων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στις οποίες είχαμε ψηφίσει λευκό γιατί δεν υιοθετούσαν το σύνολο των προτάσεών μας ή υιοθετούσαν θέσεις που είμαστε κάθετα αντίθετοι, όπως οι επιστροφές στην Τουρκία ή η φύλαξη συνόρων που υπονοούν την αντιμετώπιση των προσφύγων ως εχθρών, που στην περίπτωσή μας, των θαλάσσιων συνόρων, πρέπει να βυθίζονται ή να "απωθούνται". Επιπροσθέτως, τόσο η δημοτική αρχή, όσο και οι άλλες παρατάξεις πλην "Χιακής Συμπολιτείας" δεν δέχτηκαν να συμπεριληφθεί στη διατύπωση για την άρνηση του κυβερνητικού σχεδιασμού το όχι στην υπερδομή στο Αίπος, όπως προτείναμε ως "Λαϊκή Συσπείρωση", αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα έμμεσα στα παιχνίδια της κυβέρνησης της ΝΔ και του υφυπουργού της».

Σημειώνεται ότι επεισόδια σημειώθηκαν κατά την άφιξη του υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τότε, μερίδα συγκεντρωμένων στη θέα του υφυπουργού πέταξαν μπουκάλια με νερό και καφέδες, ενώ έσπασαν την πόρτα του δημαρχείου Χίου κατά την προσπάθειά τους να μπουν μέσα στο κτίριο.

Με ανακοίνωσή της, η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ καταδικάζει τα επεισόδια που έγιναν κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου σε βάρος του υφυπουργού Ν. Μηταράκη και προσθέτει: «Επίσης, καταγγέλλουμε την προσπάθεια μιας μικρής και διατεταγμένης ομάδας, που επιχείρησε με λεκτικές επιθέσεις να εμποδίσει τον δημοτικό σύμβουλο Μ. Σκούφαλο να εκφράσει τις σταθερές και ξεκάθαρες θέσεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Αυτές οι ενέργειες στρέφονται κατά του αγώνα και της διεκδίκησης να κλείσει το hot spot και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο κράτησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ