Παρασκευή 17 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Παρουσίασε το σχέδιο για την παραπέρα ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Μ. Σχοινάς ενημέρωσε χτες τα μέλη των Επιτροπών Αμυνας - Εξωτερικών Υποθέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής

INTIME NEWS

Η παραπέρα ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών με την, ανάμεσα σε άλλα, διαρκή αναβάθμιση του οργανισμού φύλαξης εξωτερικών συνόρων (Frontex), ήταν το κύριο στοιχείο της ενημέρωσης που έγινε από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, προς τα μέλη των Επιτροπών Αμυνας - Εξωτερικών Υποθέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο ίδιος, αφού σημείωσε ότι «η Συνθήκη του Δουβλίνου πέθανε», ανέφερε πως η ΕΕ σχεδιάζει ένα ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο θα παρουσιαστεί το πρώτο τρίμηνο του 2020 και έχει ως βασικούς άξονες πρώτον «να διασφαλίσουμε ισχυρά εξωτερικά σύνορα, ικανά να υποστηρίξουν την ελεύθερη κυκλοφορία σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν», δηλαδή την εκτρωματική συνθήκη, την οποία χαρακτήρισε «ένα από τα πιο εμβληματικά επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Δεύτερον, όπως είπε: «Να κρατήσουμε ανοιχτές ασφαλείς νόμιμες οδούς, ιδιαίτερα προς τις χώρες με ελλείψεις εργατικού δυναμικού» και τρίτον: «Να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό και πειστικό σύστημα επιστροφών που να λειτουργεί στην πράξη - για όσους δεν έχουν λόγο να παραμείνουν στην Ευρώπη».

Οσον αφορά την Frontex, είπε ότι από φέτος ξεκινούν νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων, ώστε στο τέλος της προγραμματικής περιόδου του 2026 να «φτάσουν τους 10.000», «κάθε χρόνο θα βλέπουμε περισσότερους συνοριοφύλακες και ακτοφύλακες». Ακόμα «για πρώτη φορά θα πρόκειται για μόνιμο προσωπικό», «θα φορά κοινοτικές στολές και διάσημα, θα έχει δικό του εξοπλισμό και μέσα», για να «κάνει σαφές ότι υπάρχει μια κοινή ομοσπονδιακή διαχείριση δίπλα στις εθνικές αρχές», ώστε «να δείχνει ότι η Ευρώπη φυλά τα σύνορά της». Τόσο ο ίδιος βέβαια όσο και συνολικά οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων δεν ανέφεραν ούτε λέξη για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, που είναι και η αιτία της προσφυγιάς, ενώ επιδόθηκαν σε αόριστες αναφορές περί «έλλειψης αλληλεγγύης», κυρίως για να εξωραΐσουν το αντιδραστικό, βάρβαρο οικοδόμημα της ΕΕ.

Ο ρόλος της Frontex είναι ο εγκλωβισμός προσφύγων στην Ελλάδα

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου στην τοποθέτησή της σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «ο ρόλος της Frontex είναι να εγκλωβίζονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, να μην ενοχλούνται οι άλλες χώρες», με τη Γερμανία, για παράδειγμα, να παίρνει το εργατικό δυναμικό που θέλει όταν το θέλει. Καταπατούνται, τόνισε, απροκάλυπτα τα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων, τα δικαιώματα των προσφύγων, η Συνθήκη της Γενεύης και τα πρωτόκολλα Ν. Υόρκης. Ανέφερε ακόμα ότι «τις τελευταίες μέρες, μέσα σε 24 ώρες είχαμε 40 νεκρούς, που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από φωτιά πολέμων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Γιατί μπορούμε να μιλάμε για αύξηση των ροών, αλλά να λέμε και τι νεκρούς είχαμε». Ανθρώπους που αντί να βρουν καλύτερες συνθήκες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, βρήκαν χειρότερες συνθήκες ή υγρό τάφο.

Χαρακτήρισε επαίσχυντη τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, η οποία ευθύνεται για τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «η Τουρκία τη χρησιμοποιεί και σαν στρόφιγγα σε εκβιασμούς και διάφορα παζάρια». Πρόσθεσε ότι «και με τη νέα νομοθεσία, δημιουργούνται κλειστά κέντρα για τους αιτούντες άσυλου, αντί να φιλοξενούνται σε αξιοπρεπείς ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια με γρήγορες διαδικασίες να μεταβαίνουν στις χώρες προορισμού τους», σημειώνοντας ότι θα πλήττονταν και τα κυκλώματα παράνομης διακίνησής τους. Απαίτησε σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες για τους πρόσφυγες και να προχωρήσουν άμεσα οι αιτήσεις για τις οικογενειακές επανενώσεις και μέτρα για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ