Παρασκευή 31 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη μετατροπή Μουσείων σε ΝΠΔΔ

Αλλος ένας κρίκος στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση και βαθύτερη επιχειρηματική λειτουργία των Μουσείων και των χώρων της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για μετατροπή των μεγαλύτερων κρατικών μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι στο χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς και ειδικά στα Μουσεία είναι σε αναστάτωση μετά από τις προγραμματικές δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού, δηλώσεις που επαναφέρει σε κάθε περίπτωση, ότι δηλαδή τα μεγαλύτερα Μουσεία της χώρας θα μετατραπούν σε ΝΠΔΔ. Ακούγεται ότι αυτό αφορά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Νομισματικό Μουσείο, το Επιγραφικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα. Αυτό φάνηκε και από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

Μέχρι στιγμής τα μεγάλα ή και ειδικά θεματικά Μουσεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δεν υπάγονται σε Εφορείες Αρχαιοτήτων και παραμένουν ανεξάρτητα, με τη μορφή των ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών, ενταγμένα ωστόσο στην ενιαία δομή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Αυτό το οποίο φοβούνται και καταγγέλλουν οι αρχαιολόγοι είναι ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες, οι οποίες πάνε χέρι χέρι με τις θέσεις περί «αυτονομίας» και «αυτοχρηματοδότησης» του Πολιτισμού, συνδέονται με τη διείσδυση ιδιωτών και επιχειρηματικών ομίλων στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του μουσειακού αποθέματος.

Η προτεινόμενη μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ θα φέρει ουσιώδεις μεταβολές. Βασικό ζήτημα είναι ότι η προϊστάμενη αρχή σε ένα μουσείο ΝΠΔΔ, δηλαδή το Διοικητικό Συμβούλιο, θα μπορεί να αποτελείται από ανθρώπους άσχετους με το αντικείμενο. Η νομική μορφή του ΝΠΔΔ επιτρέπει τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα ή ανάθεση τομέων, όπως η φύλαξη, σε εταιρείες, κάτι που ήδη συμβαίνει στα νοσοκομεία, με τις επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις να είναι ήδη ορατές. Ακόμα, όπως επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι: «Η προτεινόμενη αποκοπή από την Αρχαιολογική Υπηρεσία θα προκαλούσε με βεβαιότητα προβλήματα στη λειτουργία και χρηματοδότηση αρχαιολογικών χώρων και μουσείων στην περιφέρεια, καθώς η πολιτική του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) στηρίζεται στην κατανομή των κερδών ανά την επικράτεια, με βάση την αρχή της αλληλεγγύης».

Μια απόδειξη του τι σημαίνει «αυτονομία» στα μουσεία, είναι το Μουσείο της Ακρόπολης, που δεν υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού ούτε συνδέεται απευθείας με κάποια Εφορεία Αρχαιοτήτων, αλλά είναι ΝΠΔΔ, αυτοδιοικούμενο, όπως κατήγγειλαν οι αρχαιολόγοι. Σε αυτό το Μουσείο λοιπόν την Κυριακή 2 Φλεβάρη - που είναι η πρώτη Κυριακή του μήνα και η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας - η είσοδος δεν θα είναι ανοιχτή, για να μη χάσει απ' ό,τι φαίνεται τα έσοδα μιας μέρας, αδιαφορώντας για τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ