Σάββατο 1 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 2 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΤΟΥΡΝΟΥΑ «TATA STEEL CHESS 2020»
Μια διοργάνωση με ισχυρούς παίκτες

Στιγμιότυπα από το τουρνουά
Στιγμιότυπα από το τουρνουά
Ολοκληρώθηκε την Κυριακή το πολύ δυνατό σκακιστικό τουρνουά Tata Steel που διεξάγεται κάθε χρόνο στην πόλη Βάικ Αν Ζέε της Ολλανδίας, με τη συμμετοχή πολύ σημαντικών σκακιστών.

Το τουρνουά είναι χωρισμένο σε τρία γκρουπ δυναμικότητας: Στο Α' γκρουπ («masters») συμμετείχε μια πλειάδα ισχυρών GM, μεταξύ των οποίων και δύο παγκόσμιοι πρωταθλητές, ο πρώην Βισί Ανάντ και ο νυν Μάγκνους Κάρλσεν. Μαζί τους και ο διεκδικητής του τίτλου στο προηγούμενο ματς, Φαμπιάνο Καρουάνα.

Νικητής στο τουρνουά με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους αναδείχθηκε ο Φαμπιάνο Καρουάνα με 10/13 (και απόδοση 2945!) και δεύτερος ο Μάγκνους Κάρλσεν με 8/13 (8 βαθμούς σε 13 αγώνες).

Στο πρώτο μισό του τουρνουά εντυπωσίασε ο 16χρονος Αλιρέζα Φιρούζγια από το Ιράν, αλλά μετά από απανωτές ήττες από τους Κάρλσεν και Καρουάνα τερμάτισε τελικά στην 9η θέση.

Στο δεύτερο μισό του τουρνουά, ο Κάρλσεν, με αλλεπάλληλες νίκες, κατάφερε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος από το χλιαρό ξεκίνημα, όμως ο Φαμπιάνο Καρουάνα απαντούσε σε κάθε νίκη του με μια δική του νίκη. Ετσι, δεν άφησε καμιά δυνατότητα στον παγκόσμιο πρωταθλητή να του απειλήσει την πρώτη θέση και τελικά τη νίκη.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως κατά τη διάρκεια του τουρνουά, ο Κάρλσεν κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ σε αήττητες παρτίδες που κατείχε ο GM Τιβιάκοφ. Παρά τη «φτωχή» του απόδοση (2ος), κατάφερε να μείνει αήττητος για 111 συνεχόμενες παρτίδες κλασικού σκακιού.


Στο Β' γκρουπ δυναμικότητας («challengers») συμμετείχαν κατά κύριο λόγο ανερχόμενοι νεαροί σκακιστές, χωρίς να υπολείπεται όμως σε δυναμικότητα, μιας και το τελευταίο ΕΛΟ εδώ ήταν 2519. Νικητής σε αυτό το γκρουπ αναδείχθηκε ο Ισπανός Ντέιβιντ Αντόν με 8,5 βαθμούς σε 13 αγώνες.

Στο Γ' γκρουπ δυναμικότητας συμμετείχαν κυρίως ερασιτέχνες σκακιστές και νικητής αναδείχτηκε ο Ρόβεν Βόγκελ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ