Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Αντιδράσεις για το θέμα της απαγόρευσης των εκτρώσεων

Δικαιολογημένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σκοταδιστική θέση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ότι η εκούσια έκτρωση είναι φόνος και δεν την αποδέχεται και πως το έμβρυο είναι ακέραιος άνθρωπος από τη στιγμή της σύλληψής του.

Για την... ιστορία, μετά τις εξαγγελίες περί μείωσης της υπογεννητικότητας από την κυβέρνηση της ΝΔ, η Εκκλησία δήλωσε τη συμπαράστασή της στα αγέννητα παιδιά, δηλαδή αυτά που η μητέρα τους έκανε άμβλωση, για οποιονδήποτε λόγο. Ετσι, καθιερώνει ως ημέρα για την «προστασία της ζωής του αγέννητου παιδιού» την πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, επαναφέροντας τη θέση της ενάντια στις αμβλώσεις και μαζί με αυτήν όλες τις αντιδραστικές, αναχρονιστικές, συντηρητικές και οπισθοδρομικές αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας στην οικογένεια και στην κοινωνία. Η σχετική εγκύκλιος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου εκδόθηκε στις 9 Ιούλη του προηγούμενου χρόνου, 33 χρόνια μετά τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Ελλάδα.

Είναι αλήθεια ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε οπωσδήποτε πλήγμα στα δικαιώματα των γυναικών, με κοινωνικοταξική διάσταση. Γιατί, οι συνέπειες της απαγόρευσης των εκτρώσεων δεν είναι οι ίδιες για όλες τις γυναίκες. Οι γυναίκες που διαθέτουν τα οικονομικά μέσα έχουν και τη δυνατότητα να ξεπεράσουν τις όποιες νομικές απαγορεύσεις, ταξιδεύοντας, για παράδειγμα, σε μια γειτονική χώρα, επιλέγοντας μια ιδιωτική κλινική, παρακάμπτοντας έτσι τα νομικά εμπόδια. Δεν ισχύει το ίδιο για τις εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες, που η απαγόρευση τις υποχρεώνει να καταφεύγουν σε πρακτικές παράνομης έκτρωσης, εκθέτοντας την υγεία τους, ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, σε κινδύνους. Οπως, επίσης, η άρση των νομικών απαγορεύσεων από μόνη της δεν διασφαλίζει τη δυνατότητα κάθε γυναίκας να καταφύγει σε ασφαλή άμβλωση.

Από αυτήν τη σκοπιά, επίσης ορισμένες αντιδράσεις, που επενδύθηκαν με το μανδύα της λεγόμενης «αυτοδιάθεσης του σώματος», κρύβουν μπόλικες δόσεις υποκρισίας... Αλήθεια, πόσο ελεύθερη είναι μια κοπέλα να προχωρήσει ή όχι στη διαδικασία της άμβλωσης; Πώς θα στηριχθεί ουσιαστικά η ατομική της απόφαση να συνεχίσει ή όχι την κύηση, τη στιγμή που υπάρχει παντελής έλλειψη γνώσης από επιστημονικούς και κρατικούς φορείς για όλες τις παραμέτρους, τις συνέπειες από τη μία ή την άλλη επιλογή; Εξάλλου, αξιοσημείωτη είναι η παντελής έλλειψη σεξουαλικής αγωγής και οικογενειακού προγραμματισμού από επιστημονικούς και κρατικούς φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ