Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Τα περισσότερα θύματα είχαν χρόνια προβλήματα υγείας

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του κινεζικού υπουργείου Υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει τη σημασία της άμεσης ανταλλαγής πληροφοριών για την εξέλιξη της υγείας των ασθενών

Γουχάν: Εργαζόμενος με στολή προστασίας μοιράζει γεύματα σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους

Chinatopix

Γουχάν: Εργαζόμενος με στολή προστασίας μοιράζει γεύματα σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους
ΠΕΚΙΝΟ.--

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας έδωσε στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για τα θύματα και τους ασθενείς από το νέο κορονοϊό (2019-nCoV) που είναι χρήσιμα, για να κατανοηθεί η κατάσταση με την επιδημία που ξεκίνησε το Δεκέμβρη στην κεντρική επαρχία Χουμπέι και πλέον καταγράφονται κρούσματα σε διάφορες άλλες χώρες του πλανήτη (μέχρι χτες 23).

Το 80% των νεκρών μέχρι σήμερα ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ πάνω από το 75% είχαν χρόνια ή μη, σοβαρά προβλήματα υγείας. Τέτοια είναι για παράδειγμα ο διαβήτης, η υπέρταση, άλλες ασθένειες όπως Πάρκινσον. Το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει το 2,1%, κάτι που για να αξιολογηθεί μπορεί να υπενθυμιστεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό του ιού του αναπνευστικού Sars ήταν γύρω στο 10% (του οποίου η επιδημία το διάστημα 2002 - 2003 είχε προκαλέσει το θάνατο 800 ανθρώπων παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 349 προέρχονταν από την ηπειρωτική Κίνα και οι 300 από το Χονγκ Κονγκ). Πάνω από το 97% των θυμάτων προέρχονται από την επαρχία Χουμπέι, ενώ εκτός Χουμπέι το ποσοστό ανέρχεται σε μόλις 0,16%.

Στο μεταξύ, με βάση την τελευταία επίσημη ενημέρωση, μέχρι χτες το πρωί είχαν καταγραφεί συνολικά 3.887 νέα κρούσματα και συνολικά τα κρούσματα ανέρχονταν σε 24.324. Τα θύματα στη χώρα είχαν φτάσει τα 490, ενώ εκτός Κίνας δεν είχαν αναφερθεί νέοι θάνατοι (εκτός από τον έναν στις Φιλιππίνες και έναν άλλο στο Χονγκ Κονγκ, τις προηγούμενες μέρες).

Ακόμα, οι κινεζικές αρχές έκαναν λόγο για 892 ασθενείς που θεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο αλλά και 3.219 περιπτώσεις που νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση.

Στο επίκεντρο της επιδημίας, την πόλη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι προχωρά η μετατροπή συνολικά 11 κτιρίων (περιλαμβανομένων κλειστών γηπέδων, εκθεσιακών και αθλητικών κέντρων) σε νοσοκομεία για τη φροντίδα των ασθενών, εκτός από τα δύο ειδικευμένα νοσοκομεία που χτίστηκαν ειδικά για τη συγκεκριμένη επιδημία.

Στο μεταξύ, το κρατικό ερευνητικό κέντρο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν έκανε αίτηση για να αποκτήσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αν επιβεβαιωθεί ότι πειραματικό αντιικό φάρμακο αμερικανικής εταιρείας θα μπορούσε να συμβάλει στη θεραπεία από τον 2019-nCoV. Tο ενδεχόμενο αυτό συζητιέται τις τελευταίες μέρες, μετά και από σχετικές δηλώσεις αξιωματούχων του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, σχετικά με φάρμακο που είχε χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση του ιού Εμπολα (που προκάλεσε πολλούς θανάτους στην Αφρική).

Ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου δήλωσαν χτες έτοιμοι για δοκιμαστικούς εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού σε ζώα και υποστήριξαν ότι μειώθηκε η διάρκεια ενός από τα παρασκευαστικά στάδια του εμβολίου από «2-3 χρόνια σε μόλις 14 μέρες».

Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Ταρίκ Ζασάρεβιτς, δήλωσε χτες ότι (ακόμα) «δεν υπάρχουν γνωστές αποτελεσματικές θεραπείες εναντίον αυτού του 2019-nCoV».

Ο ΠΟΥ επιμένει ότι χρειάζεται προσοχή με τους περιορισμούς

Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, χάρη στα ισχυρά μέτρα που έλαβε η Κίνα στο επίκεντρο». Επιπλέον, ο Γκεμπρεγεσούς είπε ότι μέχρι σήμερα ο ΠΟΥ έχει λάβει «ολοκληρωμένα έντυπα καταγραφής» (σ.σ. αναλυτικές πληροφορίες που χρειάζονται για τη μελέτη, αξιολόγηση και αντιμετώπιση μιας επιδημίας) μόνο για το 38% των κρουσμάτων εκτός Κίνας και συνέχισε: «Ορισμένες χώρες, με υψηλά εισοδήματα, καθυστερούν πολύ στο να μοιράζονται αυτά τα ζωτικής σημασίας δεδομένα με τον ΠΟΥ. Δεν πιστεύω ότι αυτό οφείλεται σε έλλειψη δυνατοτήτων». Οπως επισήμανε, «αν δεν διαθέτουμε καλύτερα δεδομένα, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε την εξέλιξη ή τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει και να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχουμε τις καταλληλότερες συστάσεις». Μεταξύ άλλων, εξήγησε ότι έχουν σταλεί επιστολές σε όλους τους υπουργούς Υγείας για βελτίωση της κατανομής των δεδομένων σχετικά με τον κορονοϊό, προσθέτοντας ότι ομάδα διεθνών εμπειρογνώμων του ΠΟΥ θα συνεργαστεί σχετικά και με τις κινεζικές αρχές.

Επίσης, ο επικεφαλής του ΠΟΥ επανέλαβε ότι δεν χρειάζονται περιορισμοί στις μετακινήσεις και στο εμπόριο (τουλάχιστον προς το παρόν), υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «αυτοί οι περιορισμοί μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του φόβου και του στιγματισμού χωρίς να βελτιώνεται αισθητά η δημόσια υγεία». Ωστόσο, αναφερόμενος σε τέτοια μέτρα που έχουν ήδη πάρει πάνω από 20 χώρες είπε ότι αυτά θα πρέπει να είναι «μικρής διάρκειας, αναλογικά» και να επανεξετάζονται τακτικά.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Τσεν Ξου επανέλαβε ότι ορισμένοι περιορισμοί αντιτίθενται στις συστάσεις του ΠΟΥ, ενώ ζήτησε από τις χώρες να «μην αντιδρούν υπερβολικά».

Για τις επιπτώσεις στην οικονομία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, εκτίμησε χτες πως «ο κορονοϊός προσθέτει μία νέα δόση αβεβαιότητας».

Ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου, Ασέμ Τζιχάντ, επανήλθε στο ενδεχόμενο ο ΟΠΕΚ να συνεδριάσει νωρίτερα (από τις 5 - 6 Μάρτη που έχει προγραμματιστεί κανονικά η επόμενη υπουργική σύνοδος), εξετάζοντας το ενδεχόμενο μείωσης των τιμών προσφοράς του πετρελαίου αλλά και αναπροσαρμογής της παραγωγής του, κατά συνέπεια του περιορισμού της ζήτησης που προκαλούν οι αλλαγές στη λειτουργία μεγάλων επιχειρήσεων εντός Κίνας, αλλά όχι μόνο. Σήμερα αναμενόταν να συνεχιστεί στη Βιέννη συνεδρίαση της τεχνικής επιτροπής του ΟΠΕΚ, για να συζητηθεί η μείωση της τιμής προσφοράς του αργού πετρελαίου σε συσχετισμό με την επιδημία του κορονοϊού. Αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να αποφασιστεί μείωση της παραγωγής «κατά 500.000 έως 1 εκατ. βαρέλια τη μέρα».

Στην Κίνα, η αρμόδια Επιτροπή για την Εθνική Ανάπτυξη και τις Μεταρρυθμίσεις ανακοίνωσε χτες μείωση στις εμπορικές τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου.

Στις ΗΠΑ, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κούντλοου, αναγνώρισε ότι «η εμπορική συμφωνία της Φάσης 1 και η (αναμενόμενη) έκρηξη εξαγωγών θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο (για να υλοποιηθούν) λόγω του κινεζικού ιού, αυτό ισχύει». Ωστόσο ο ίδιος εκτίμησε ότι ο νέος κορονοϊός θα έχει «ελάχιστες επιπτώσεις» στην αμερικανική οικονομία, αναφέροντας ότι «όλος ο κόσμος δεν βρίσκεται στην επαρχία της Γουχάν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ