Τρίτη 11 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Τζένη και Μαρξ»

Συνεχίζονται στο θέατρο «Olvio» (Ιερά Οδός 67 και Φαλαισίας 7, Βοτανικός), κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18.30, οι παραστάσεις του έργου «Τζένη και Μαρξ», της Σοφίας Αδαμίδου, σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη.

Την παράσταση παρακολούθησε το απόγευμα του Σαββάτου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συνεχάρη τους συντελεστές και μίλησε μαζί τους. Την παρακολούθησαν επίσης ο Ν. Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, η Ελ. Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού, οι βουλευτές και μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Θ. Παφίλης και Δ. Μανωλάκου, τα μέλη της ΚΕ Δ. Γόντικας και Θ. Γκιώνης, καθώς και ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ Σ. Χαλβατζής.

Το έργο είναι βασισμένο στην πλούσια επιστολογραφία της Τζένης Μαρξ με τον σύντροφό της, Καρλ Μαρξ, και η παράσταση είναι ένας μονόλογος της Τζένης, που ξεδιπλώνει την κοινή ζωή της με τον Καρλ. Ακολουθεί τους τέσσερις μεγάλους «αναγκαστικούς» προορισμούς (Βρυξέλλες, Τρίερ, Παρίσι, Λονδίνο), στους οποίους έζησαν, δημιούργησαν και βίωσαν τα μεγάλα πολιτικά - ιστορικά γεγονότα της εποχής τους. Οι δυο τους υπέφεραν, εξορίστηκαν, δοκιμάστηκαν σκληρά από τη φτώχεια, τις στερήσεις και το «κυνηγητό», χωρίς ποτέ να χάσει η Τζένη το χιούμορ της και την εμπιστοσύνη της στον Καρλ Μαρξ, αλλά και στην υπόθεση της εργατικής τάξης. Η αδιάλειπτη στήριξή της στο πλευρό του έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση του έργου του. Τα σημαντικότερα άρθρα και συγγράμματα του Μαρξ, όπως το «Κεφάλαιο», το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» κ.ά., πέρασαν από τα χέρια της, αφού είχε αναλάβει να καθαρογράφει και να δακτυλογραφεί τα δυσανάγνωστα χειρόγραφα του συζύγου της.

Ο Δ. Κουτσούμπας με την Σ. Αδαμίδου και την Ρ. Μοσχοχωρίτη
Ο Δ. Κουτσούμπας με την Σ. Αδαμίδου και την Ρ. Μοσχοχωρίτη
Συντελεστές: Πρωτότυπη μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης. Σκηνικά - κοστούμια: Μαρίλια Λέζου. Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Παπαμιχαήλ. Ερμηνεία: Μαρία Κανελλοπούλου. Συμμετέχει ο Γιώργος Παππάς ως νεαρός Καρλ Μαρξ, χορεύει η Ματίνα Κωστιάνη.


Ο Δ. Κουτσούμπας με συντελεστές της παράστασης
Ο Δ. Κουτσούμπας με συντελεστές της παράστασης

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ