Τρίτη 11 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΚΕΔΕ
Σχέδια για Τοπική Διοίκηση στα μέτρα του κεφαλαίου

Με την Εκτελεστική Επιτροπή και τους επικεφαλής των παρατάξεων της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας συναντήθηκε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως με νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών διευκολύνθηκε η υπογραφή δημοτικών συμβάσεων για παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες. Συγκεκριμένα, μίλησε στους δημάρχους για «τη δυνατότητα που δώσαμε στην Αυτοδιοίκηση να διευρύνει τους ορίζοντές της σε συνεργασία με την ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Μετά από νομοθετική παρέμβαση του ΥΠΕΣ οι δήμοι μπορούν πιο εύκολα πια να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιώτες για την παροχή υπηρεσιών στην καθαριότητα, στη συντήρηση του πρασίνου, στον ηλεκτροφωτισμό».

Επίσης δήλωσε πως θα εξεταστούν οι προτάσεις για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αφορούν στο νέο ΕΣΠΑ 2021 - 2027, «προτάσεις» για τη χρηματοδότηση των δήμων, «κυρίως στα αναπτυξιακά έργα τα οποία δρομολογούνται» - όπου «αναπτυξιακό» εννοεί ό,τι συμφέρει την καπιταλιστική οικονομία και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Επιπλέον, ως πηγή χρηματοδότησης ανέφερε ό,τι άλλο εκτός από τον κρατικό προϋπολογισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (τέλη, φόροι, ανταποδοτικότητα), αφού παρέπεμψε σε «συνεργασία» «με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τη Γενική Γραμματεία του ΕΣΠΑ». Είπε ακόμα ότι θα «εξεταστεί» και «η εμπλοκή των δήμων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», ενώ θύμισε και την πρόθεση της κυβέρνησης για μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από την Κεντρική Διοίκηση στους ΟΤΑ, επιτείνοντας τον φορομπηχτικό και φοροεισπρακτικό χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης.

Με αφορμή τη συνάντηση, ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πάτρας και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην ΚΕΔΕ, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «Η παρουσία ευρύτατου κυβερνητικού κλιμακίου στη συνάντηση υπογράμμισε την προτεραιότητα κυβέρνησης - ΚΕΔΕ στις νέες επιχειρηματικές μπίζνες που μπαίνουν μπροστά για απορρίμματα, ανακύκλωση, ηλεκτροκίνηση, τομείς που ιεραρχούνται στην ατζέντα των επιχειρηματικών ομίλων. Η επιμονή της ΚΕΔΕ στο βάθεμα της διοικητικής μεταρρύθμισης σε επίπεδο κράτους και Τοπικής Διοίκησης είναι διαχρονική και αγκαλιάζει το σύνολο των δυνάμεων που την συγκροτούν. Διακαής στόχος τους η ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, το πιο σφιχτό δέσιμο των δήμων με την προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, παραδίδοντάς τους σειρά από πόρους και τομείς όπως η γη, το περιβάλλον, η διαχείριση των απορριμμάτων, η εμπορευματοποίηση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών όπως η Πρόνοια, η Παιδεία και η Υγεία, που είναι στη σειρά. Μια πολιτική που αποδεδειγμένα έδρασε και δρα ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και αγωνίες. Φορτώνει τα βάρη της λειτουργίας των δήμων στους δημότες, εντείνει τις ανισότητες μεταξύ των δήμων (π.χ. ορεινοί, μικροί νησιωτικοί), τις κοινωνικές ανισότητες μέσα στις πόλεις και τα χωριά μας.

(...) Η "Λαϊκή Συσπείρωση" στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό πρόβαλε το αίτημα της ουσιαστικής οικονομικής επιχορήγησης των δήμων και της κάλυψης των αναγκών τους (...) Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους δήμους για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών τους, να σταματήσει το ξήλωμα των εργασιακών σχέσεων που στους δήμους συντηρούν τα προγράμματα εκμετάλλευσης και ανακύκλωσης των εργαζομένων, υποβαθμίζουν και ιδιωτικοποιούν δομές και υπηρεσίες. Τη μονιμοποίηση των εργαζομένων στα διάφορα προγράμματα που παραμένουν σε χρόνια ομηρία όπως οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΑμεΑ, τα Κέντρα Κοινότητας, οι σχολικές καθαρίστριες, οι δομές των αστέγων, δομές κρίσιμες για την στήριξη της οικογένειας, του παιδιού κ.λπ.».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ