Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Απαίτησε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων

Η ΝΔ αρνήθηκε να δει την αντιπροσωπεία των αγροτών

Απαιτώντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις πάνω στα συγκεκριμένα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματα για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, αντιπροσωπεία της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕΜ) βρέθηκε χτες στη Βουλή, πραγματοποιώντας συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής και με αντιπροσωπείες των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων.

Την πλήρη στήριξή του στα δίκαια αιτήματα των αγροτών εξέφρασε για μια ακόμα φορά το ΚΚΕ, κάτι που αναγνωρίστηκε και από την αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε για ακόμη μια φορά την εχθρική της στάση απέναντι στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους: Παρά το γεγονός ότι έγκαιρα είχε σταλεί το υπόμνημα με τα αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και είχαν κλειστεί ραντεβού με όλα τα κόμματα, η ΝΔ επέλεξε να κωλυσιεργήσει και τελικά να μη συναντηθεί με την αντιπροσωπεία των αγροτών, συνεχίζοντας την τακτική του προηγούμενου διαστήματος, όπου αρνιόταν να συναντηθεί μαζί τους και ταυτόχρονα με ψέματα, συκοφαντίες αλλά και αυταρχισμό επιδίωκε - χωρίς αποτέλεσμα - να μη βγει ούτε ένα τρακτέρ στα μπλόκα.

Στη συνάντηση των αγροτών με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερασπίστηκε το έργο της κυβερνητικής του θητείας ως... «φιλοαγροτικό». Η αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων υπενθύμισε ότι τα προβλήματα των αγροτών δεν δημιουργήθηκαν φέτος, αντίθετα έχουν διαχρονική ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων που υλοποιούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική σύμφωνα με τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ. Ταυτόχρονα, η αντιπροσωπεία στηλίτευσε το γεγονός ότι τα αιτήματα που κατέθεσαν χτες, ήταν τα ίδια με αυτά που χαρακτηρίζονταν τα προηγούμενα χρόνια «ανεδαφικά» και «μη ρεαλιστικά» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αντιμετώπιζε με απαξίωση και αυταρχισμό τις κινητοποιήσεις.

Στις συναντήσεις που ακολούθησαν με τον πρόεδρο της Βουλής και τα υπόλοιπα κόμματα, η αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων εισέπραξε διαπιστώσεις και ευχές, αλλά δεν πήρε καμιά ουσιαστική δέσμευση για στήριξη των αιτημάτων τους. Οπως ακούστηκε εύστοχα από εκπρόσωπο των αγροτών, «κανείς δεν χόρτασε ποτέ μόνο με τα λόγια».

Στην ουσία, φάνηκε ότι παρά τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις, κανένα από τα κόμματα του κεφαλαίου δεν θέλει και δεν μπορεί να συγκρουστεί με την αιτία των προβλημάτων της αγροτιάς, που είναι το καπιταλιστικό κέρδος, η συγκέντρωση γης και παραγωγής στους μεγάλους, με βάση και όσα προωθούνται με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ.

Συνεχίζουμε πολύμορφα την πάλη

Βγαίνοντας από τη Βουλή, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, μεταξύ των άλλων, ανέφερε: «Η δική μας η πάλη, η δική μας συμμετοχή, οι αγώνες μας σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους μπορούν να δώσουν δύναμη και προοπτική σε αυτόν τον αγώνα για να αποσπάσουμε κάποιες λύσεις, να ικανοποιήσουμε κάποια αιτήματα. Είναι στο δικό μας χέρι μέσα από τη λειτουργία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, των Αγροτικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών. Συνεχίζουμε την πάλη με διάφορες μορφές, ετοιμάζουμε μεγάλο συλλαλητήριο στο Κιλελέρ μέσα στον Μάρτη».

Ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, τόνισε: «Συνεχίζουμε τον αγώνα για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Κατήγγειλε τη στάση της ΝΔ και αναφέρθηκε στο αίτημα προς τον πρόεδρο της Βουλής, για πραγματοποίηση προ ημερήσιας συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής ή για συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με τη δική τους παρουσία, για να συζητηθούν τα αιτήματά τους.

  • Σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης, με τους Αγροτικούς Συλλόγους Τυρνάβου και Δαμασίου, αλλά και με τον Σύλλογο Αμβυκούχων της περιοχής, με τον αρμόδιο υφυπουργό, για την απόφαση που επιβάλλει πρόστιμα 1.000 ευρώ στα καταστήματα μαζικής εστίασης που χρησιμοποιούν τις ονομασίες «τσίπουρο» ή «τσικουδιά» για τη διάθεση του χύμα προϊόντος των διήμερων αποσταγματοποιών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ