Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ
Επιβεβαιώνεται η συντονισμένη επίθεση κυβερνήσεων - ΕΕ για την προώθηση του αντιλαϊκού σχεδίου

Τη συνειδητά συντονισμένη επίθεση των κυβερνήσεων με τη στήριξη της ΕΕ, προκειμένου να πετύχουν τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου για τη ΛΑΡΚΟ, ήρθε να επιβεβαιώσει η απάντηση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, επισημαίνονται αρχικά τα αλλεπάλληλα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» στη ΛΑΡΚΟ, σημειώνοντας πως πρόκειται «για προδιαγεγραμμένο έγκλημα, αποτέλεσμα της πολιτικής απαξίωσης που ακολούθησαν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις και παράδοσης της δημόσιας αυτής περιουσίας, απαλλαγμένης από χρέη, σε επιχειρηματικούς ομίλους, φορτώνοντας τα βάρη στο λαό και στους εργαζόμενους της επιχείρησης».

«Η διαχρονική πολιτική απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ με στόχο το κλείσιμο, τον τεμαχισμό και την ιδιωτικοποίησή της έχει και τη σφραγίδα της ΕΕ», υπογράμμιζε η Ερώτηση. «Η Επιτροπή υποχρεώνει την επιχείρηση να επιστρέψει πλέον των 136 εκατ. ευρώ, ισχυριζόμενη ότι αποτελούν "παράνομες κρατικές ενισχύσεις", ενώ η πλειοψηφία της επιχείρησης ανήκει στο Δημόσιο. Αυτό επιβεβαιώνει η πρόταση του εισαγγελέα του ΔΕΕ στις 24-10-2019, αλλά κι η παραπομπή της Ελλάδας στο ΔΕΕ λόγω μη συμμόρφωσης με απόφαση του 2017».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ρωτούσε την Επιτροπή «πώς τοποθετείται στο ότι η πολιτική της ΕΕ: 1. Εχει συμβάλει στην απαξίωση της επιχείρησης και προδιαγράψει την εγκατάλειψη των μέτρων ασφαλείας που οδηγούν σε εργατικά ατυχήματα; 2. Οδηγεί τη βιομηχανία στο κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίηση με την πριμοδότηση με ευρωπαϊκά κονδύλια των ομίλων που εποφθαλμιούν και τους εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά και τα δικαιώματά τους;».

Στο τραπέζι νέος εκβιασμός με νέα προσφυγή της Κομισιόν

Στην απάντησή της, η Επιτροπή αρκείται να εκφράσει... τη θλίψη της για τα θανατηφόρα «ατυχήματα». Υπεκφεύγοντας της ουσίας του πρώτου μέρους της Ερώτησης και κάνοντας γαργάρα τις συνέπειες της πολιτικής που οδηγεί σε απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, η Επιτροπή παραπέμπει... στο προβλεπόμενο θεσμικό πλαίσιο.

Ως προς το δεύτερο μέρος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει τη συντονισμένη επίθεση που έχει εξαπολυθεί με συγκεκριμένους στόχους, όπως και το ότι η επίθεση αυτή θα έχει συνέχεια.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν αναφέρει:

«2. Στις 27 Μαρτίου 2014 η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση με την οποία διέτασσε την Ελλάδα να ανακτήσει την ενίσχυση ύψους 135,8 εκατ. ευρώ που είχε χορηγηθεί στη ΛΑΡΚΟ (υπό τη μορφή κρατικών εγγυήσεων και εισφορών κεφαλαίου), η οποία κρίθηκε ασύμβατη προς το δίκαιο της Ενωσης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι, την ίδια ημερομηνία, η Επιτροπή εξέδωσε δεύτερη απόφαση, με την οποία έκρινε ότι η δομή των πωλήσεων των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ (όπως κοινοποιήθηκε από την Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2013) θα οδηγούσε σε μια οντότητα απαλλαγμένη από την υποχρέωση ανάκτησης της υφιστάμενης εταιρείας. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει την ανωτέρω δομή πωλήσεων. Επιπλέον, η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει την απόφαση ανάκτησης της Επιτροπής».

Επβεβαιώνοντας μάλιστα ότι... το 'να χέρι νίβει τ' άλλο για την προώθηση του διαλυτικού σχεδίου για τη ΛΑΡΚΟ, με αξιοποίηση και του εκβιασμού για την επιβολή νέων χρηματικών κυρώσεων από το Δικαστήριο της ΕΕ, στην απάντηση της Κομισιόν επισημαίνεται ότι «καθώς η ανάκτηση δεν πραγματοποιήθηκε, η Επιτροπή προσέφυγε στις 29 Ιανουαρίου 2020 στο Δικαστήριο κατά της Ελλάδας, δυνάμει του άρθρου 260 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή χρηματικών κυρώσεων στην Ελλάδα από το Δικαστήριο της ΕΕ».




Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ