Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μέτρα για ταχύτερη συγκέντρωση με «όχημα» τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Προβλέπεται να επενδύουν επιχειρηματικοί όμιλοι σε ποσοστό μέχρι 35%

Το νομοσχέδιο «σπρώχνει» τη συγκέντρωση γης και παραγωγής στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, πλήττοντας τα συμφέροντα των βιοπαλαιστών αγροτών

INTIME NEWS

Το νομοσχέδιο «σπρώχνει» τη συγκέντρωση γης και παραγωγής στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, πλήττοντας τα συμφέροντα των βιοπαλαιστών αγροτών
Το δρόμο για τη στενότερη διασύνδεση των αγροτικών συνεταιρισμών με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ανοίγει διάπλατα η κυβέρνηση της ΝΔ, με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή και συζητείται από χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με τον τίτλο: «Αγροτικοί συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο «πατάει» στον νόμο 4384/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διαμόρφωσε το έδαφος για την επένδυση κεφαλαίων από επιχειρηματικούς ομίλους σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, προβλέποντας την παρουσία τους προαιρετικά και χωρίς δικαίωμα ψήφου. Τώρα έρχεται η ΝΔ και με το νομοθέτημά της ορίζει ότι «οι ιδιώτες επενδυτές», με απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων, θα μπορούν πλέον να κατέχουν μερίδια έως και 35%, θα έχουν δικαίωμα ψήφου και μάλιστα ανάλογα με το ποσοστό που κατέχουν, αντί του «ένα μερίδιο - μία ψήφος» που ισχύει μέχρι τώρα.

Επιπλέον, προβλέπονται πλήθος φοροαπαλλαγών, όπως για τα διανεμόμενα κέρδη και πολλά άλλα.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο παρουσιάστηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη, ως «μεταφορά των ιδεών της ελευθερίας στον συνεταιριστικό χώρο», προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που «στην πρωτογενή παραγωγή μπαίνουν όλο και περισσότερα μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια, δραστηριοποιούνται ισχυρές εταιρείες» πρέπει «στους συνεταιρισμούς να δώσουμε "όπλα"». Αυτά, κατά τον υπουργό, είναι «η δυνατότητα που δίνουμε με το 35% του ιδιωτικού επενδυτή».

Επιβεβαίωσε και με αυτόν τον τρόπο ότι οι συνεταιρισμοί αποτελούν επιχειρηματικά σχήματα, ενταγμένα στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό και αξιοποιούνται από τα μονοπώλια του αγροτοδιατροφικού τομέα για ταχύτερη συγκέντρωση γης και παραγωγής, με τα ανάλογα κίνητρα από την πλευρά του κράτους.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Αραχωβίτης, επικέντρωσε στο ποσοστό συμμετοχής, προτείνοντας αυτό να είναι 25% και όχι 35%. Αλλωστε, ο βουλευτής του ίδιου κόμματος Ευ. Αποστόλου σχολίασε ότι το νομοσχέδιο «αναφέρεται σε μια χωρίς ουσία και πολύ πρόχειρη αναδιατύπωση μερικών άρθρων του ν. 4384/2016 που εμείς ψηφίσαμε».

Η κριτική από τον ειδικό αγορητή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Απ. Πάνα, ήταν ότι το ν/σ «χαρακτηρίζεται από απουσία αναπτυξιακής παρέμβασης και πρακτικού παραγωγικού σχεδιασμού». Από την Ελληνική Λύση ο Β. Βιλιάρδος ζήτησε να εξασφαλιστεί η «συνιδιόκτητη και δημοκρατικά διοικούμενη αγροτική συνεταιριστική επιχείρηση», ενώ από το ΜέΡΑ25 ο Κρ. Αρσένης, βγάζοντας λάδι το σύστημα, είπε ότι το νομοσχέδιο «κάνει πράξη την ιδεοληψία (!) να μαζευτούν όλα σε λίγους».

Παίρνοντας το λόγο η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, επισήμανε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο «επιδιώκει να ολοκληρώσει αυτό που αφήσανε στη μέση οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το ξεκαθάρισμα στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, την οριστική λύση και εκκαθάριση όσων δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν, την εκμετάλλευση, αξιοποίηση και εκχώρηση των περιουσιακών τους στοιχείων, που είναι πολλά, προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και μεγαλοαγρότες, αλλά και να φύγουν από τη μέση όσοι μικρομεσαίοι, βιοπαλαιστές έχουν απομείνει. Ετσι, θα διευκολυνθεί η συγκέντρωση της παραγωγής, εμπορίας, μεταποίησης, αλλά και των επιδοτήσεων, σε λίγα χέρια και θα κυριαρχήσουν οι μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες μεγαλοαγροτών». Κάλεσε δε τους αγρότες με την πάλη τους να αποτρέψουν αυτές τις εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ