Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συντονισμένη δράση για τη διεκδίκηση των χώρων του 301 και του ΟΣΕ

Συγκέντρωση στις 18 Μάρτη, στην κεντρική πλατεία Αγίων Αναργύρων

Η συντονισμένη δράση για τη διεκδίκηση των χώρων του ΟΣΕ και του 301 στους Αγίους Αναργύρους βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, μετά από κάλεσμα του Παραρτήματος Ιλίου - Αγίων Αναργύρων - Καματερού - Πετρούπολης του Συνδικάτου Οικοδόμων. Στόχος, η ανάδειξη του ζητήματος, η οργάνωση του αγώνα με μπροστάρηδες τους εργαζόμενους και τους κατοίκους ώστε να διατεθούν οι χώροι αυτοί για τις ανάγκες του λαού της περιοχής. Σε αυτήν την κατεύθυνση, μια σειρά από φορείς που παρευρέθηκαν καλούν σε συγκέντρωση στις 18 Μάρτη, στην κεντρική πλατεία Αγίων Αναργύρων.

Εισηγητικά, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Τ. Τασιούλας αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση σε ό,τι αφορά τους δύο μεγάλους χώρους που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης:

Το στρατόπεδο Κοσκινά (301), που καταλαμβάνει μια έκταση 220 στρεμμάτων, στο οποίο υπάρχει σήμερα στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό και καλύπτει ανάγκες του στρατού.

Τους χώρους του ΟΣΕ, με έκταση 45 στρεμμάτων, που περιλαμβάνουν τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, το παλιό αμαξοστάσιο λεωφορείων και τις ανενεργές γραμμές εκατέρωθεν της κεντρικής πλατείας, που ουσιαστικά χρησιμοποιούνται ως χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων.

Ανέτρεξε στις κατά καιρούς εξαγγελίες, στις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και έφτασε στα σημερινά σενάρια παράδοσης των χώρων για εμπορική χρήση και «έξυπνη αξιοποίηση», τονίζοντας την ανάγκη οι εργαζόμενοι να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της διεκδίκησης με άξονα τις δικές τους ανάγκες. «Θεωρούμε πως είναι σημαντικό ζήτημα, με αναφορά στην ποιότητα ζωής των εργαζομένων της περιοχής, που σε καμία περίπτωση δεν ξεκόβεται από τα άλλα προβλήματα που βιώνει η εργατική - λαϊκή οικογένεια. Εκτιμάμε πως το ίδιο το εργατικό κίνημα και οι φορείς μπορούν να φέρουν στο προσκήνιο αυτό το διάστημα ακόμα πιο έντονα την ανησυχία, τον προβληματισμό, τη διεκδίκηση», υπογράμμισε. Συνέδεσε την πάλη για την απόδοση των χώρων με τις γενικότερες εξελίξεις, που δείχνουν ένταση της επίθεσης σε βάρος των δικαιωμάτων ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων, και κάλεσε να γίνει πλατιά υπόθεση η αξιοποίηση των χώρων στην κατεύθυνση ικανοποίησης λαϊκών αναγκών. Αμεσα αιτήματα, να μεταφερθεί το στρατόπεδο με διασφάλιση των εργαζομένων σε αυτό και να αξιοποιηθούν οι χώροι για να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου, Αθλητισμού και Πολιτισμού, με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους σωματείων και φορέων. Αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση γύρω από το πώς θα γίνει πράξη η ανάγκη να απλωθεί πλατιά το ζήτημα στους κατοίκους της περιοχής και έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις από τους παρευρισκόμενους για το πώς, με αφετηρία τη σύσκεψη, θα συμβάλει ο καθένας σε αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις ελλείψεις υποδομών για άθληση, αναψυχή κ.λπ., στην αρνητική αναλογία ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου ανά κάτοικο στην περιοχή, στην ευρύτερη κατάσταση σε ό,τι αφορά τις υποδομές ποιότητας ζωής, με παραδείγματα το γειτονικό Πάρκο Τρίτση και τη χωματερή. Τονίστηκε ιδιαίτερα πως το συμφέρον των κατοίκων της περιοχής βρίσκεται απέναντι στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θ. Σκολαρίκος, Γ. Βαρλάς, Β. Ζάχαρη και Μ. Καραβίδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ