Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμάζουν εναλλακτικές και πλαίσιο για νέες συνομιλίες

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τα περιθώρια και τις διαθέσεις για - αντιλαϊκή - διευθέτηση του Κυπριακού καταγράφει η συζήτηση που μεγαλώνει για προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν σε ένα νέο γύρο συνομιλιών, για τις οποίες πολλοί επιμένουν ότι θα ξεκινήσουν μετά τις «προεδρικές εκλογές» στα Κατεχόμενα, τον Απρίλη.

Ο πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού τουρκοκυπριακού κόμματος CTP, Τουφάν Ερχιουρμάν, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή σχολίασε την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για σύσταση κοινής επιτροπής (Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων) για την κατάσταση στα Βαρώσια, διερευνώντας προϋποθέσεις αξιοποίησής τους, και τόνισε ότι σε μια τέτοια επιτροπή θα πρέπει να συζητηθούν και τα θέματα της χρήσης και των απευθείας πτήσεων του αεροδρομίου Λευκωσίας, αλλά και των υδρογονανθράκων. Με φόντο τις επισημάνσεις και το ενδιαφέρον ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να προχωρήσει η «επανένωση» της Κύπρου για να «ξεκλειδώσουν» κι άλλα σχέδια που συνδέονται με αυτήν, ο Ερχιουρμάν είπε ότι απαιτούνται «ευελιξία και διάθεση για συμβιβασμό», τονίζοντας: «Εάν δεν επιτευχθεί το συντομότερο μια περιεκτική λύση, αντί να κάτσουμε και να περιμένουμε ας δούμε, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, το πώς μπορεί να επιτευχθεί λύση βήμα βήμα».

Κατά τ' άλλα, ο Ερχιουρμάν εμφανίστηκε επιφυλακτικός στους όρους αξιοποίησης των Βαρωσίων τους οποίους προτάσσουν άλλες δυνάμεις στα Κατεχόμενα, όπως αναδείχθηκαν και σε πρόσφατη «ημερίδα για τα Βαρώσια», στην οποία όμως το ΡΚΤ δεν συμμετείχε, ενώ θυμίζουμε ότι δεν είχε προσκληθεί και ο σημερινός «πρόεδρος» του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Ο Ερχιουρμάν υποστήριξε ότι «αν υπάρξει ένα οικονομικό κέρδος από τα Βαρώσια, αυτό πρέπει να πραγματοποιηθεί με φόρμουλα που θα εμπεριέχει το Διεθνές Δίκαιο», εξηγώντας ότι η ίδια η αξιοποίηση αυτού του επενδυτικού «φιλέτου» θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «καρότο» για ευρύτερους συμβιβασμούς: «Τα Βαρώσια ανέκαθεν ήταν μέρος μιας περιεκτικής λύσης και σε συνθήκες που λύση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, θα ήταν το βήμα που θα προσέγγιζε τη σταδιακή λύση».

Στο μεταξύ, ενδεικτική για την ετοιμότητα κλιμάκωσης του παζαριού ήταν και η συνέντευξη που έδωσε στη βρετανική «Sunday Express» ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους (και υποψήφιος «πρόεδρος» με το κεντροδεξιό ΚΕΕ) Ερσίν Τατάρ, που υπογράμμισε: «Πρέπει να εργαστούμε για το μέλλον. Μετά από τόσες πολλές προσπάθειες επαναπροσέγγισης και διαπραγματεύσεις σε ομοσπονδιακή βάση, που έχουν αποδειχθεί άκαρπες, θεωρούμε ότι τώρα μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα στη βάση των δύο κρατών». Υπενθύμισε δε τη θέση που διατύπωσε όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, πως αν υπάρξει μια συμφωνία «κυριαρχικής ισότητας» - δηλαδή για δύο «κυρίαρχα» και ισότιμα μεταξύ τους μέρη στο νησί, δηλαδή δύο κράτη - μπορεί να γίνει «μια εδαφική αναπροσαρμογή».

Τέλος, ο Τατάρ είπε ότι «τώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται εκτός ΕΕ, μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιες πρωτοβουλίες για να κάνει τους Τουρκοκύπριους να νιώσουν πιο άνετα. Αν αποκτήσουμε απευθείας πτήσεις, ειδικά με το Ηνωμένο Βασίλειο, θα απολαύσουμε την ανάπτυξη του τουρισμού και γενικά. Θα ωφεληθεί η οικονομία μας γιατί θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά μας».

Επίσκεψη Αναστασιάδη στη Σόφια

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ολοκλήρωσε χτες επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ρούμεν Ράντεφ και με τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας. Ο Ράντεφ δήλωσε πως η Βουλγαρία αποτελεί τη φυσική συνέχεια της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ και αναφέρθηκε σε διάλογο που συνεχίζεται μεταξύ Σόφιας - Λευκωσίας για για τους σκοπούς μιας ενεργειακής συνεργασίας. Χτες, ο Κύπριος ηγέτης αναμενόταν να πάρει μέρος σε φόρουμ με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τις δύο χώρες. Στο πλαίσιο του φόρουμ αναμενόταν να υπογραφούν Μνημόνια Συναντίληψης μεταξύ των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Κύπρου και Βουλγαρίας, καθώς και των Επιχειρηματικών Συνδέσμων των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ