Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σκωπτική αντίδραση σε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πράγας

Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πράγας να μετονομαστούν ένας δρόμος και μια πλατεία κοντά στην πρεσβεία της Ρωσίας στην Τσεχία με τα ονόματα της δολοφονημένης Ρωσίδας ρεπόρτερ Αννας Πολιτόφσκαγια και του επίσης δολοφονημένου πολιτικού Μπόρις Νεμτσόφ (και οι δύο ήταν επικριτικοί απέναντι στην κυβέρνηση Πούτιν) σχολίασε με σκωπτικό τρόπο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Είπε χαρακτηριστικά: «Οι αρχές έχουν κυριαρχικό δικαίωμα να το πράξουν. Σίγουρα θα προτιμούσαμε οι αξιωματούχοι της πόλης να θυμούνται επίσης τον Κόκκινο Στρατό και τους στρατιώτες του που θυσίασαν τη ζωή τους για να απελευθερώσουν την πόλη και την Ανατολική Ευρώπη από τη ναζιστική καταπίεση».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις αφιερωμένες στην πέμπτη επέτειο της δολοφονίας του Νεμτσόφ. Θυμίζουμε ότι ο Νεμτσόφ είχε θητεύσει αντιπρόεδρος και υπουργός της Ρωσίας και συμπρόεδρος του κόμματος PARNAS, και είχε πυροβοληθεί στο κέντρο της Μόσχας στις 27/2/2015. Είχε δραστηριοποιηθεί στη συγκέντρωση υπογραφών κατά της ενσωμάτωσης της Κριμαίας στη Ρωσία. Για την υπόθεση της δολοφονίας του, τον Ιούλη του 2017 το στρατιωτικό δικαστήριο της Μόσχας απέδωσε ποινές φυλάκισης 11 έως 20 χρόνων σε πέντε δράστες.

Πάντως η υπόθεση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία έχει και παρελθόν. Οπως η αντικομμουνιστικής έμπνευσης απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 6ου Διαμερίσματος της Πράγας, που στις 12/9/2019 αποφάσισε να απομακρύνει από πλατεία στην περιοχή Μπούμπενετς το άγαλμα του Σοβιετικού στρατάρχη Ιβάν Στεπάνοβιτς Κόνιεφ, ο οποίος ηγήθηκε της ουκρανικής στρατιάς που απελευθέρωσε την Πράγα και μεγάλο τμήμα της Τσεχοσλοβακίας από τον ναζιστικό ζυγό. Είχαν προηγηθεί πέρυσι προσπάθειες να παραποιηθεί το μνημείο που κατασκευάστηκε το 1980 προς τιμήν του απελευθερωτή της Πράγας και των 140.000 και πλέον στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού που έπεσαν στο έδαφος της Τσεχοσλοβακίας, ενώ πολλές φορές το μνημείο είχε βεβηλωθεί από φασιστικά στοιχεία.

Η απόφαση αυτή, που είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές στην Τσεχία ενάντια στην παραχάραξη της Ιστορίας, είχε επικριθεί και από τη ρωσική κυβέρνηση, για τις δικές της σκοπιμότητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ