Πέμπτη 5 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Συναντήσεις Βούτσιτς στον Λευκό Οίκο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Ανοιχτή πόρτα» στον Λευκό Οίκο αναφορικά με τις θέσεις της Σερβίας, ενόψει έναρξης διαλόγου με το Κοσσυφοπέδιο για την «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων, δήλωσε χτες πως βρήκε στις ΗΠΑ κατά τη διήμερη επίσκεψή του ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Πρόσθεσε πως κυκλοφορούν «πολλές ψευδείς ειδήσεις» περί μίας «μεγάλης συμφωνίας» μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, τονίζοντας ότι δεν συζήτησε τίποτα σχετικό με τους Αμερικανούς αξιωματούχους που συνάντησε στην Ουάσιγκτον, μεταξύ των οποίων ήταν ο σύμβουλος στον Λευκό Οίκο και γαμπρός του Προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας και νυν επικεφαλής 17 αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, που χτες ανακοίνωσε πως παραιτείται από πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία. Επιβεβαίωσε πάντως πως συζήτησε τις περιφερειακές διαβουλεύσεις στα Δυτικά Βαλκάνια με στόχο τη δημιουργία μίας ζώνης «Μίνι Σένγκεν», την οποία επιδοκίμασε, λέγοντας ότι θα επιταχύνει τις ροές αγαθών, ανθρώπων και κεφαλαίων μεταξύ χωρών της περιοχής. Ανακοίνωσε τέλος ότι μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα μεταβεί στη Γερμανία, όπου θα συναντήσει την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, με θέμα συζήτησης - μεταξύ άλλων - τις σχέσεις Σερβίας και Κοσόβου.

Αργότερα προκήρυξε και επίσημα τις βουλευτικές εκλογές στις 26 Απρίλη, μολονότι τα περισσότερα αντιπολιτευόμενα κόμματα έχουν αποφασίσει να μποϊκοτάρουν τις κάλπες, κατηγορώντας τον Βούτσιτς και το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα για αυταρχισμό, περιορισμό της ελευθεροτυπίας, διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ