Σάββατο 7 Μάρτη 2020 - Κυριακή 8 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στις 12 Μάρτη η δίκη των φοιτητών που συνελήφθησαν αναίτια μετά από κινητοποίηση

Από τη φοιτητική κινητοποίηση στις 26 Φλεβάρη, μετά το τέλος της οποίας έγιναν οι αναίτιες συλλήψεις στο σωρό

Eurokinissi

Από τη φοιτητική κινητοποίηση στις 26 Φλεβάρη, μετά το τέλος της οποίας έγιναν οι αναίτιες συλλήψεις στο σωρό
Στις 12 Μάρτη είναι προγραμματισμένη η δίκη των 7 αναίτια συλληφθέντων (έξι φοιτητών και μιας μαθήτριας), μετά το τέλος της διαδήλωσης που έκαναν στις 26 Φλεβάρη ο Φοιτητικός Σύλλογος της ΑΣΟΕΕ και φοιτητές από άλλους Συλλόγους της Αθήνας στη ΓΑΔΑ, για να διαμαρτυρηθούν για την κλιμακούμενη κρατική βία και καταστολή.

Θυμίζουμε ότι τα γεγονότα είχαν ξεκινήσει από τις 24 Φλεβάρη, όταν αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ είχε σηκώσει όπλο μέσα στο προαύλιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) απειλώντας κόσμο, ενώ λίγο αργότερα φυγαδεύτηκε από τα ΜΑΤ που εισέβαλαν στη Σχολή κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης στο προαύλιο. Τα επικίνδυνα αυτά γεγονότα, τη στιγμή που η Σχολή ήταν γεμάτη φοιτητές και γίνονταν μαθήματα, προκάλεσαν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των φοιτητών, πόσο μάλλον που μια μέρα μετά επαναλήφθηκε εισβολή των ΜΑΤ στη Σχολή που προχώρησαν σε ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης στο χώρο, την ώρα που στη Σχολή βρίσκονταν εκατοντάδες φοιτητές.

Η κλιμάκωση της καταστολής σήκωσε κύμα αντιδράσεων. Φοιτητικοί Σύλλογοι σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, ενώ και ο ίδιος ο Σύλλογος Φοιτητών ΑΣΟΕΕ, παρά τη διαλυτική κατάσταση που επικρατεί σε αυτόν τα τελευταία χρόνια, προχώρησε σε μια μαζική Γενική Συνέλευση το μεσημέρι της 26ης Φλεβάρη, που κατήγγειλε την κλιμακούμενη καταστολή και αποφάσισε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Η αρχή των κινητοποιήσεων έγινε το απόγευμα της ίδιας μέρας, που φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, μαζί με συναδέλφους τους από άλλες σχολές της Αθήνας, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Πατησίων και πορεύτηκαν μέχρι τη ΓΑΔΑ, υπερασπιζόμενοι το πανεπιστημιακό άσυλο και δηλώνοντας ξεκάθαρα: «Ο κυβερνητικός αυταρχισμός δεν θα περάσει! Εξω οι ασφαλίτες και τα ΜΑΤ από την ΑΣΟΕΕ»!

Μετά το τέλος της πορείας και ενώ οι διαδηλωτές έμπαιναν στο σταθμό του μετρό στην Πανόρμου για να γυρίσουν στα σπίτια τους, δέχτηκαν επίθεση από τις δυνάμεις της αστυνομίας, που έριξαν χημικά ακόμα και μέσα στο σταθμό, χτυπούσαν αδιακρίτως τον κόσμο και προχώρησαν σε μια σειρά εντελώς αναίτιων προσαγωγών, εφτά από τις οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν την επόμενη μέρα, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, στα δικαστήρια με εμφανή τα χτυπήματά τους από τους αστυνομικούς το προηγούμενο βράδυ. Μεταξύ των κατηγοριών είναι αντίσταση κατά της αρχής, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, απείθεια, σωματικές βλάβες και απόπειρα σωματικής βλάβης σε αστυνομικούς, οπλοφορία και οπλοχρησία (κοντάρια με σημαίες) κ.λπ.

Στο προαύλιο των δικαστηρίων της Ευελπίδων έγινε συγκέντρωση συμπαράστασης από πλήθος φοιτητών, που δήλωναν ότι «η τρομοκρατία δεν θα περάσει», ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ΥΜΕΤ και ΜΑΤ δεν άφηναν τον κόσμο να μπει στη δημόσια συνεδρίαση του δικαστηρίου. Ο Φοιτητικός Σύλλογος της ΑΣΟΕΕ συνέχισε και την επόμενη μέρα τις κινητοποιήσεις με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος μπορεί να γίνει αποκούμπι για κάθε φοιτητή

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και τις προσπάθειες των φοιτητών να την αντιπαλέψουν μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες, δίνοντας απάντηση και στο κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρείται να επιβληθεί, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Μάριος Τούντας, φοιτητής του ιδρύματος, ένας απ' αυτούς που συνελήφθησαν στο σωρό και δικάζονται την ερχόμενη Πέμπτη. Σημειώνει συγκεκριμένα ότι η διοίκηση και οι δυνάμεις που θέλουν να κάνουν πράξη τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων στη Σχολή «επιστράτευσαν ένα νέο οπλοστάσιο, αξιοποιώντας τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας και αυτή στο δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ, περί κατάργησης του ασύλου, προκειμένου να μπαίνουν ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, ασφαλίτες στη Σχολή και να δημιουργούν κλίμα πανικού και τρομοκρατίας στους φοιτητές, ώστε ανενόχλητοι να κάνουν νόμο τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτές οι απαιτήσεις δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες μας και τη ζωή μας».

Και προσθέτει: «Μας προβληματίζει η θέση που κρατάνε διάφορες ομάδες που καμία σχέση δεν έχουν και δεν θέλουν να έχουν με τις ανησυχίες των φοιτητών, που σταθερά με τη στάση τους δεν βοηθάνε σε καμία περίπτωση στο να ανασυγκροτηθεί ο Φοιτητικός Σύλλογος και να πάρει αγωνιστικές αποφάσεις. Αντιθέτως, με τη στάση τους δίνουν τόσο πάτημα στο να συκοφαντούν διάφορα παπαγαλάκια τις αποφάσεις μας, όσο και να δίνουν αφορμές στις δυνάμεις καταστολής για να εισβάλλουν στη Σχολή και να δημιουργούν με τη σειρά τους κλίμα τρομοκρατίας για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Εμείς, από την πλευρά μας, συνεχίζουμε να ισχυροποιούμε τα δικά μας όπλα που είναι ο Φοιτητικός Σύλλογος, θέλουμε να τον κάνουμε αποκούμπι κάθε φοιτητή που παλεύει να τελειώσει τις σπουδές του παρ' όλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζει.

Φάνηκε ότι είμαστε σε θέση να το κάνουμε αφού ο Σύλλογός μας, μας στάθηκε αλληλέγγυος τόσο κατά τη διάρκεια της κράτησής μας στη ΓΑΔΑ όσο και κατά τη διάρκεια της μεταγωγής μας στα δικαστήρια της Ευελπίδων για να δικαστούμε με κατασκευασμένες κατηγορίες, όπου εκεί ενώθηκε με πολλούς φοιτητικούς συλλόγους από όλη την Αθήνα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του.

Τονίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω μέχρι να ικανοποιήσουμε όλες μας τις ανάγκες, στις σπουδές, στην εργασία στη ζωή μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ