Σάββατο 7 Μάρτη 2020 - Κυριακή 8 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων

Κατά τη διάρκεια της εικαστικής έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το παρακάτω πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Την Τετάρτη 11 Μάρτη στις 18.30 θα παρουσιαστεί η νέα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», «Γιούρα. Ματωμένη Βίβλος». Η παρούσα έκδοση αποτελεί πιστή μεταφορά εκείνης του εκδοτικού «Νέα Ελλάδα» του 1952, με βάση το πρωτότυπο που φυλάσσεται στο Αρχείο του ΚΚΕ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Γιώργος Μηλιώνης, δημοσιογράφος και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Φάνης Παρρής, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ και του Αρχείου του ΚΚΕ.

Πρόκειται για μια ζωντανή ιστορική μαρτυρία, γραμμένη από τους ίδιους τους κρατούμενους της Γυάρου. Καταγράφει τα γεγονότα από την ίδρυση του κολαστηρίου μέχρι το Σεπτέμβρη του 1950. Κάθε γραμμή είναι και ένα στοιχείο, κάθε φράση και ένα συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Οι χιλιάδες βασανισμοί, οι δολοφονίες, οι λοβιτούρες και οι κλεψιές των διοικητών και των χωροφυλάκων της Γυάρου συγκεντρώθηκαν μεθοδικά, καθαρογράφτηκαν μυστικά, με χίλιες προφυλάξεις με μικροσκοπικά γράμματα. Τα σχέδια της έκδοσης έγιναν από κρατούμενους ζωγράφους και αποτυπώνουν πραγματικές καταστάσεις βασανισμών και δολοφονιών.

Την Πέμπτη 12 Μάρτη στις 18.30 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Τόποι πολιτικής εξορίας και μνήμης» του σκηνοθέτη Λεωνίδα Βαρδαρού.

Κινηματογραφημένο αρχειακό υλικό, σημερινές εικόνες των ιστορικών τόπων, αποσπάσματα από προσωπικές γραπτές μαρτυρίες, προσωπικές αφηγήσεις από αγωνιστές, εργαζόμενους, ανθρώπους της Τέχνης, μπροστά στο φακό, συνθέτουν το υλικό του ντοκιμαντέρ.

Την Τετάρτη 18 Μάρτη στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν του Λάζαρου Κυρίτση για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του.

Την Παρασκευή 20 Μάρτη στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν της Γιάννας Τρικαλινού για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή της.

Την Πέμπτη 26 Μάρτη στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η εικαστική δημιουργία στις φυλακές και τις εξορίες». Θα μιλήσουν η Εύα Μελά, χαράκτρια - ζωγράφος και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, και ο Γρηγόρης Αναγνώστου, ιστορικός Τέχνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ