Τρίτη 24 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
KΟΛΟΜΒΙΑ
Μακελειό σε φυλακές

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Διαμαρτυρίες ξέσπασαν το περασμένο Σάββατο σε 13 φυλακές της Κολομβίας που πνίγηκαν στο αίμα από την επέμβαση της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε, με απολογισμό 23 κρατούμενους νεκρούς και τουλάχιστον 90 τραυματίες. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για μαζική απόπειρα απόδρασης, ωστόσο οι κρατούμενοι (πολλοί από αυτούς και για πολιτικούς λόγους) εδώ και μια βδομάδα διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και για το ότι η κυβέρνηση δεν εισακούει τα αιτήματά τους, να παρθούν άμεσα μέτρα πρόληψης και προστασίας για να μην εξαπλωθεί η επιδημία από τον νέο κορονοϊό. Οι φυλακές της Κολομβίας που ήταν υπερπλήρεις πριν από την επιδημία, αποτελούν υγειονομική βόμβα.

Οι 23 νεκροί είναι από τη φυλακή Μοντέλο της πρωτεύουσας Μπογκοτά, που όπως φαίνεται από βίντεο που κυκλοφόρησαν δέχτηκαν τα πυρά των αστυνομικών ενώ οι ίδιοι ήταν άοπλοι και διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες υγιεινής μέσα στη φυλακή.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση της Κολομβίας να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις φυλακές, να αφήσει ελεύθερους τους πιο ηλικιωμένους κρατούμενους και αυτούς που εκτίουν ποινές ως και 8 ετών και να σταματήσει την υπέρμετρη χρήση βίας.

Την ώρα που συμβαίνουν αυτά στις φυλακές, συνεχίζονται οι δολοφονίες των λαϊκών αγωνιστών και πρώην ανταρτών των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP). Τελευταίο θύμα ο πρώην αντάρτης των FARC Αλμπέιρο Γκαγιέγο Μέσα, που δολοφονήθηκε στη λεγόμενη ζώνη επανένταξης στην επαρχία Μέτα. Στα τέσσερα χρόνια από την υπογραφή της λεγόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας με το αντάρτικο έχουν δολοφονηθεί 191 πρώην μαχητές ενώ ξεπερνάνε τους 800 συνολικά οι δολοφονημένοι αγωνιστές του λαϊκού κινήματος, κυρίως στελέχη του αγροτικού και του ιθαγένικου κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ