Παρασκευή 27 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΤΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η κυβέρνηση προωθεί την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών!

Την ώρα που κάνει πως κόπτεται για τη δημόσια υγεία

Ενα βήμα πριν να λάβει την οριστική αδειοδότηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την καύση των καρκινογόνων απορριμματογενών καυσίμων RDF - SRF, βρίσκεται η τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ». Πριν από μερικές βδομάδες το υπουργείο ενέκρινε την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων που αφορούν τη λειτουργία του εργοστασίου στην περιοχή της Ευκαρπίας του δήμου Παύλου Μελά, και τις επόμενες μέρες αναμένεται να μπει και η τελική υπογραφή για να γίνει Υπουργική Απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχετικός φάκελος με το σχέδιο απόφασης για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων στάλθηκε στη Μητροπολιτική Επιτροπή (ΜΕ) Θεσσαλονίκης, στις 13/3, και στη συνέχεια η ΜΕ στις 23/3 ενημέρωσε το δήμο Παύλου Μελά.

Την εξέλιξη αυτή καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως «η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τους ταχύτατους ρυθμούς με τους οποίους προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ την υλοποίηση του φιλομονοπωλιακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενός κλάδου που αποτελεί πόλο προσέλκυσης επενδύσεων για το μεγάλο κεφάλαιο, σε εφαρμογή των σχετικών Οδηγιών και κατευθύνσεων της ΕΕ». Παρουσιάζοντας αναλυτικά το πώς προετοιμάζεται το έδαφος σε αυτήν την κατεύθυνση, σημειώνει πως ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας «προτείνει σχέδια για τη γενικευμένη ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών της Β. Ελλάδας ως τη "διέξοδο" από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία».

Τονίζει επίσης: «Τη στιγμή που η κυβέρνηση βγαίνει μπροστά ως υπερασπιστής της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας και χύνει κροκοδείλια δάκρυα για το μέλλον του λαού μας, την ίδια στιγμή νομοθετεί με fast - track διαδικασίες τον καρκίνο του λαού και της εργατικής τάξης, την καταστροφή του περιβάλλοντος, αδειοδοτώντας τσιμεντοβιομηχανίες να καίνε πετ κοκ και σκουπίδια δίπλα στις γειτονιές μας! Προσπαθούν να μας πείσουν ότι για όλες αυτές τις εξελίξεις καθοριστικό παράγοντα αποτελεί η "ατομική ευθύνη" (...) Φοβούνται τη λαϊκή κατακραυγή και αντίδραση και γι' αυτόν τον λόγο "τρέχουν" τους αντιλαϊκούς αυτούς σχεδιασμούς τώρα, σε μια συγκυρία όπου ο λαός βρίσκεται σε συνθήκες απαγόρευσης της κυκλοφορίας».

  • Παρεμβάσεις για το θέμα πραγματοποίησαν τόσο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Παύλου Μελά, Μάριος Παλάντζας, όσο και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που καλεί τη διοίκηση της Περιφέρειας να τοποθετηθεί εδώ και τώρα, συγκεκριμένα, απαιτώντας από την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα η απαράδεκτη διαδικασία και να συζητηθεί το θέμα της ενδεχόμενης καύσης στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά την άρση των έκτακτων μέτρων. Εξάλλου, με κοινή ανακοίνωσή τους όλες οι παρατάξεις του δήμου Παύλου Μελά ζητούν να ανασταλούν και να σταματήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες τροποποίησης, δημοσιοποίησης και έγκρισης της ΑΕΠΟ της ΤΙΤΑΝ που αφορούν την καύση των απορριμμάτων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ