Τρίτη 14 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Συμφωνία για μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής από τον Μάη

ΡΙΑΝΤ.--

Στην ημερήσια μείωση της διεθνούς πετρελαϊκής παραγωγής κατά περίπου 9,7 εκατομμύρια βαρέλια από την 1η Μάη και την 1η Ιούνη, ώστε να ανέβουν οι τιμές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου που υπέστησαν πλήγμα από την κατά 30% μείωση της διεθνούς ζήτησης για «μαύρο χρυσό» λόγω πανδημίας, συμφώνησαν την Κυριακή 23 χώρες που συμμετέχουν στο σχήμα ΟΠΕΚ+ (χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν και χώρες μη μέλη όπως η Ρωσία).

Η συμφωνία ανακοινώθηκε μετά από πολύωρη τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε προηγούμενη συνεδρίαση των υπουργών Πετρελαίου χωρών του OPEC και της Ομάδας των 20 (G20, των 20 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών) την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή. Στη συμφωνία συμμετέχει και το Μεξικό, το οποίο όμως θα μειώσει πολύ λιγότερο την πετρελαϊκή παραγωγή του (κατά 100.000 βαρέλια τη μέρα) με την παρότρυνση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πίεζε για την επίτευξη συμφωνίας εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής ζημιάς που υφίστανται αμερικανικά πετρελαϊκά μονοπώλια σχιστολιθικού πετρελαίου. Ο Μεξικανός υπουργός Ενέργειας Ρόσιο Νάλε ευχαρίστησε τα μέλη του OPEC+ για τη στήριξή τους.

Προηγήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ και Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και η συνομιλία των δύο από κοινού με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίτευξη συμφωνίας που αναμένεται ουσιαστικά να μειώσει τη διεθνή πετρελαϊκή παραγωγή κατά περίπου 10%. Η τηλεφωνική επικοινωνία των τριών έγινε μετά τις επανειλημμένες απειλές του Τραμπ προς τη Σαουδική Αραβία ότι θα επιβάλει δασμούς στο εισαγόμενο σαουδαραβικό πετρέλαιο εάν «δεν διόρθωνε το πρόβλημα της υπερπροσφοράς», επειδή οι χαμηλές τιμές προκαλούσαν τεράστιες απώλειες κερδών στα αμερικανικά μονοπώλια.

Πάντως, η Τίνα Μπρου, υπουργός Πετρελαίου της Νορβηγίας (που είναι ο μεγαλύτερος πετρελαιοπαραγωγός στη δυτική Ευρώπη), δήλωσε ότι οι νορβηγικές αρχές θα ανακοινώσουν σύντομα εάν και κατά πόσον θα μειώσουν τη δική τους πετρελαϊκή παραγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ