Πέμπτη 16 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Συνεχίζει να πέφτει η τιμή του πετρελαίου

ΠΑΡΙΣΙ.--

Συνέχιση της μείωσης της διεθνούς τιμής πετρελαίου, παρά την πρόσφατη συμφωνία χωρών μελών και μη του ΟΠΕΚ (σχήμα γνωστό ως ΟΠΕΚ+, στο οποίο συμμετέχει και η Ρωσία), προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), κυρίως λόγω εξακολούθησης της μειωμένης ζήτησης για πετρέλαιο παγκοσμίως εξαιτίας της πανδημίας.

Ο ΙΕΑ προβλέπει μείωση της ημερήσιας ζήτησης πετρελαίου μέχρι το τέλος του μήνα κατά 29 εκατ. βαρέλια (ρεκόρ 25ετίας), προειδοποιώντας ότι καμία μείωση της παραγωγής δεν μπορεί να αντισταθμίσει πλήρως την πτώση που αντιμετωπίζει στο άμεσο μέλλον η αγορά. Προέβλεψε επίσης μέση μείωση κατά 9,3 εκατ. βαρέλια τη μέρα στη ζήτηση συνολικά για το 2020, παρά το «καλό ξεκίνημα», όπως τόνισε, από τους παραγωγούς σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής.

Οι προβλέψεις του Οργανισμού, που ιδρύθηκε μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973 - 1974, φάνηκαν να επαληθεύονται από τη χτεσινή υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου τύπου Μπρεντ κατά 1,49 δολάρια ή 5%, στα 28,11 δολάρια το βαρέλι, αντιστρέφοντας τα αρχικά του κέρδη. Το αμερικανικό αργό επίσης υποχώρησε κατά 51 σεντς ή 2,5%, στα 19,60 δολάρια. Νωρίτερα, το Πετρελαϊκό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 13,1 εκατ. βαρέλια, δηλαδή αρκετά περισσότερο σε σχέση με τις μέχρι τότε εκτιμήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ