Σάββατο 25 Απρίλη 2020 - Κυριακή 26 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Αμερικανικές αντιδράσεις στην κλιμάκωση κινεζικών ενεργειών

Το Πεκίνο περιέλαβε αμφισβητούμενες περιοχές σε διοικητικές του περιφέρειες, ενώ η Ουάσιγκτον περιπολεί για την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας»

Η Κίνα υπερασπίζεται όλο και πιο δραστήρια τις αξιώσεις της στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ) και όλη την - κρίσιμης γεωστρατηγικής σημασίας - περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες ανακοινώσεις με τις οποίες περιέλαβε αμφισβητούμενες περιοχές (νησιωτικά συμπλέγματα που διεκδικούν η Μαλαισία, το Βιετνάμ κ.ά.) σε δικές της επαρχίες.

Οι ανακοινώσεις έγιναν ενώ το κινεζικό αεροπλανοφόρο «Lianoning» ολοκλήρωνε νέα επιχείρηση στην περιοχή, που είχε ξεκινήσει στα μέσα του μήνα, διασχίζοντας τα Στενά Μιγιάκο (μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα) και το Κανάλι Μπασί (μεταξύ Ταϊβάν και Φιλιππίνων) για να καταλήξει στη ΝΚΘ. Στη φειδωλή ανακοίνωση του Πεκίνου τονιζόταν ότι το «Lianoning» θα συνεχίσει τέτοιες επιχειρήσεις για να ενισχύσει την «ικανότητά του να αντιμετωπίζει» όλες τις καταστάσεις που προκύπτουν.

Οι κινήσεις της Κίνας προκάλεσαν την άμεση αντίδραση πρώτα απ' όλα των ΗΠΑ, που αναγνωρίζοντας τη σημασία της ΝΚΘ τα τελευταία χρόνια έχουν καθιερώσει περιπολίες για την υπεράσπιση της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της αεροπλοΐας». Ετσι, τα αμερικανικά πολεμικά πλοία «USS America» και «USS Bunker Hill» στάλθηκαν στην περιοχή, με το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να συμβουλεύει την Κίνα να σταματήσει την «εκφοβιστική της συμπεριφορά» και να την κατηγορεί ότι εκμεταλλεύεται την εξέλιξη της πανδημίας για «να εξαναγκάσει τους γείτονές της» να συναινέσουν σε δικές της επιδιώξεις. Σημειωτέον, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι τα δύο αμερικανικά πλοία «προσέγγισαν» κινεζικό κρατικό ερευνητικό πλοίο (το «Haiyang Dizhi 8») που βρέθηκε κοντά σε πλατφόρμα γεωτρήσεων της μαλαισιανής εταιρείας «Petronas».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, κεντρικό άρθρο στην αγγλόφωνη κινεζική εφημερίδα «Globaltimes» εκτιμούσε προ ημερών ότι «το ζήτημα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας είναι το κλειδί της στρατηγικής των ΗΠΑ. Η παρέμβαση στις περιφερειακές υποθέσεις είναι ένα σημαντικό μέρος των προσπαθειών των ΗΠΑ να περιορίσουν και να εξουδετερώσουν την Κίνα». Συμπλήρωνε ότι «αν και οι χώρες της Θάλασσας της Νότιας Κίνας έχουν διαφωνίες σχετικά με περιφερειακά ζητήματα, στοχεύουν στην επίλυση των διαφορών μέσω ειρηνικών διαβουλεύσεων. Οι ελιγμοί των ΗΠΑ αντιβαίνουν στις προσδοκίες αυτών των χωρών για την επίλυση των διαφορών με εποικοδομητικό τρόπο. Οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ στις υποθέσεις άλλων χωρών είναι γνωστές. Σκεφτείτε τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και την Ουκρανία. Ολες οι χώρες γύρω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας πρέπει να διατηρήσουν καθαρό μυαλό σε αυτήν την πραγματικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ