Παρασκευή 15 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα ένταση με τους Ταλιμπάν

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Την ετοιμότητά τους «να αντιμετωπίσουν ξανά» τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας διακήρυξαν οι Ταλιμπάν, μετά την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης Γάνι για το προχτεσινό μακελειό σε νοσοκομείο της Καμπούλ, με πολλά θύματα, στα οποία περιλαμβάνονταν λεχώνες, νεογνά και νοσηλευτές.

Μετά το μακελειό, ο Αφγανός Πρόεδρος Ασράφ Γάνι δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να χωρίσει τους Αφγανούς» και συμπλήρωσε πως «κανένας Αφγανός δεν είναι ανώτερος από τον άλλο», καταδικάζοντας «όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις», σε μια αναφορά που πολλοί ερμήνευσαν ως πιθανή επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Ταλιμπάν. Αυτό αυτομάτως θα έθετε υπό αίρεση τη συμφωνία που προ μηνών ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές, μετά από «ενεργό στήριξη» των ΗΠΑ, που τη συνδέουν με την ευρύτερη προσπάθειά τους να διασφαλίσουν σημαντική παρουσία στην Κεντρική Ασία, δεδομένης της «ανερχόμενης παρουσίας» της Κίνας, αλλά και της Ρωσίας.

Ωστόσο, οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση που έγινε χτες με στόχο το στρατοδικείο της πόλης Γκαρντές στην επαρχία Πάκτια, με αποτέλεσμα το θάνατο 5 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 14. Από τη μεριά των ΗΠΑ, ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο κάλεσε την αφγανική κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν να συνεργαστούν για να πετύχει η «ειρηνευτική διαδικασία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ