Σάββατο 16 Μάη 2020 - Κυριακή 17 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Συνάντηση των κορυφαίων και στη Ρωσία

Ενα ακόμα διαδικτυακό τουρνουά διεξήχθη αυτήν τη βδομάδα με πρωτοβουλία Ρώσων σκακιστών. Πρόκειται για ένα τουρνουά blitz, 8 σκακιστών, που έγινε σε συνεργασία με τη διαδικτυακή πλατφόρμα Lichess.org από τις 12 έως τις 14 Μάη και με την πρωτοβουλία - συμμετοχή ορισμένων από τους κορυφαίους Ρώσους σκακιστές: Vladimir Kramnik, Ian Nepomniachtchi, Alexander Grischuk, Sergey Karjakin, Peter Svidler, Evgeny Tomashevsky, Ernesto Inarkiev, Alexander Riazantsev.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «καθώς ο κόσμος περνά από μια παγκόσμια κρίση για την υγεία, το σκάκι ξεχωρίζει ως ένα μοναδικό άθλημα που με επιτυχία εμφανίστηκε στο διαδίκτυο, για να φέρει κοντά επαγγελματίες, ερασιτέχνες και θαυμαστές σε όλο τον κόσμο (...) Τώρα, για όλους τους γνωστούς λόγους, δεν υπάρχουν αθλητικοί διαγωνισμοί. Το σκάκι είναι ένας από τους λίγους τύπους που μπορούν να υπάρχουν ακόμη και στις τρέχουσες συνθήκες».

Στο πνεύμα των ημερών, πάντως, και με το δημόσιο σύστημα Υγείας στη Ρωσία να «αγκομαχά» να σώσει τους χιλιάδες ασθενείς από κορονοϊό, αποκαλύπτοντας σε όλη τους την έκταση τις συνέπειες που είχε η καπιταλιστική παλινόρθωση για το λαό της χώρας, οι σκακιστές έδωσαν φιλανθρωπικό χαρακτήρα στην πρωτοβουλία τους, την οποία έσπευσαν τελικά να θέσουν υπό την αιγίδα τους το υπουργείο Αθλητισμού και η σκακιστική Ομοσπονδία, υπό τον τίτλο «Παίξε για τη Ρωσία». Ετσι, τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από δωρεές με αφορμή το τουρνουά, ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν για την ενίσχυση των νοσοκομείων με μέσα και υλικά.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, το τουρνουά ξεκίνησε με σύστημα «πουλ» διπλών συναντήσεων για να ολοκληρωθεί με αγώνες «νοκ άουτ» ανάμεσα στους 4 πρώτους της βαθμολογίας, την Πέμπτη 14 Μάη. Ο χρόνος σκέψης ήταν 5 λεπτά για όλες τις κινήσεις με αύξηση 2 δευτερολέπτων από την πρώτη κίνηση.

Μετά την πρώτη φάση στη βαθμολογία προηγούνταν ο Vladimir Kramnik με 10,5/14 (έχει αποσυρθεί από το επαγγελματικό σκάκι εδώ και ένα χρόνο) ακολουθούμενος από τους Peter Svidler 9/14, Alexander Grischuk 8/14 και Evgeny Tomashevsky 8/14.

Τα ζευγάρια των νοκ άουτ ήταν: Vladimir Kramnik - Alexander Grischuk (1-2), Peter Svidler - Evgeny Tomashevsky (0,5 - 1,5). Ο Alexander Grischuk αναδείχθηκε νικητής του τουρνουά επικρατώντας στον τελικό του Evgeny Tomashevsky με σκορ 3-0.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ