Τρίτη 19 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων

Σε μερικές αναδιπλώσεις αναφορικά με διατάξεις του αντιδραστικού πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης θα προχωρήσει, όπως φαίνεται, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, κάτω από την πίεση του κινήματος που συνεχίζει τις δυναμικές κινητοποιήσεις απαιτώντας τη συνολική απόσυρσή του.

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Τα Νέα» ότι θα αφαιρέσει τη διάταξη που αύξανε τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία επιτρέποντας το στοίβαγμα σε αυτά έως και 26 μαθητών. Ωστόσο, δεν ανέφερε κάτι για το ελάχιστο όριο μαθητών για τη δημιουργία τμήματος, αριθμός ο οποίος επίσης αυξάνεται με το νομοσχέδιο, ανοίγοντας το δρόμο για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων που θα χαρακτηρίζονται «ολιγομελή». Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπαιδευτικών, με συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία, το μέτρο οδηγεί την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σε εκατοντάδες κλεισίματα και συγχωνεύσεις τμημάτων σε όλη τη χώρα, στη λογική της εξοικονόμησης εκπαιδευτικού προσωπικού, όπως ακριβώς έκανε εκτεταμένα και ο ΣΥΡΙΖΑ με τις κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων. Ανοιχτό επίσης μένει το θέμα του αριθμού μαθητών ανά τμήμα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα ορίζεται με Υπουργικές Αποφάσεις.

Στο νομοσχέδιο δεν θα συμπεριληφθούν ούτε οι αλλαγές που είχαν ανακοινωθεί σχετικά με τα Επαγγελματικά Λύκεια και το ηλικιακό όριο των 17 ετών κατ' ανώτερο προκειμένου να εγγραφεί κάποιος σε ημερήσιο ΕΠΑΛ, μέτρο για το οποίο επίσης υπήρχαν αντιδράσεις αφού στερούσε τη δυνατότητα απόκτησης απολυτηρίου για συγκεκριμένες κατηγορίες μαθητών. Τέλος, η υπουργός ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνονται εισαγωγικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των πρότυπων σχολείων από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, αλλά μόνο από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, ενώ τα πανεπιστημιακά πειραματικά σχολεία θα διατηρήσουν τον χαρακτήρα τους (δεν θα μετατραπούν σε πρότυπα) και θα δέχονται υποψηφίους με κλήρωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ