Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιολογική Υπηρεσία προς διάλυση

Στη σκιά της χθεσινής συνάντησης της υπουργού Πολιτισμού, Ελ. Παπαζώη με τον πρωθυπουργό για οικονομικά θέματα του υπουργείου - ζητώντας να ενισχυθεί το ΥΠΠΟ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό - και της απόρριψης από την ελληνική Βουλή της τροπολογίας για τη νομιμοποίηση του ωρομίσθιου προσωπικού, έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου οι αρχαιολόγοι που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα και στους ΟΤΑ.

Αίτημά τους η ένταξη στο μόνιμο προσωπικό του ΥΠΠΟ, δεδομένης της προϋπηρεσίας τους στις ανασκαφές των μεγάλων δημόσιων έργων. Αναφερόμενοι στην ανεπάρκεια του υπουργείου και στο ελάχιστο προσωπικό, ζήτησαν τη στελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και επιπλέον κατήγγειλαν τον τρόπο διεξαγωγής των δημοσίων έργων, αλλά και την απομάκρυνσή τους από το αντικείμενο της δουλιάς τους, αφού πέραν της ανασκαφής δεν έχουν το δικαίωμα της δημοσίευσης και καταγραφής των ευρημάτων.

Η Δημοκρατική Ενότητα Αρχαιολόγων τάσσεται υπέρ της μονιμοποίησης των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων ότι «δεν αντιδρά σε μεθοδεύσεις που οδηγούν στη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και στην ιδιωτικοποίηση των Μουσείων». Στην ανακοίνωση η ΔΕΑ αναφέρει ότι η τελευταία Γενική Συνέλευση του ΣΕΑ «έγινε στη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, χωρίς να ενημερωθούν τα μέλη της ΔΕΑ και επιπλέον αποκλείστηκαν συνάδελφοι λόγω μη δυνατότητας προσέλευσης». Σαν χαρακτηριστικά παραδείγματα της διάλυσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σημειώνονται τα εξής: «η υφαρπαγή αρμοδιοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τα Τεχνικά Γραφεία του Ταμείου Διαχείρισης, για την οποία καμία απολύτως δυναμική ενέργεια δεν έγινε. Η Α' ΕΠΚΑ διαλύεται ουσιαστικά με τη δημιουργία της ΥΣΜΑ εξαρτώμενης από το γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ. Η "φωτογραφική" πρόσληψη 15 αρχαιολόγων βάσει του άρθρου 47 του νόμου "Περί αμοιβαίων κεφαλαίων". Η πρόσφατη διάσπαση της Η' ΕΠΚΑ που στοιχειοθετεί παρέμβαση στον Οργανισμό και εξυπηρετεί τοπικιστική αντίληψη».

Η «Δημοκρατική Ενότητα» δηλώνει ότι το προεδρείο του ΣΕΑ «αποστρέφεται το διάλογο, τη διατύπωση διαφορετικής άποψης και αρνείται κάθε μορφή συνεργασίας». Ζητάει τέλος να επαναληφθεί η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου και στην ημερήσια διάταξη να συμπεριληφθούν τα θέματα που αποφασίστηκαν στο ΔΣ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ