Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ψαλιδίζουν... τις σχολικές βιβλιοθήκες

Την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης για την προώθηση του λίαν αναγκαίου προγράμματος για τη δημιουργία και λειτουργία βιβλιοθηκών σε όλα τα σχολειά της χώρας κατήγγειλε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου σχετικά με την κατάσταση των σχολικών βιβλιοθηκών.

Παρά τις αρχικές της υποσχέσεις περί δημιουργίας 2.500 βιβλιοθηκών μέχρι το 2006 (με τα Β' και Γ' ΚΠΣ) τώρα η κυβέρνηση μιλά για 1.000, ενώ όλα δείχνουν πως ζήτημα είναι αν θα λειτουργήσουν έστω οι 500 που προβλέφτηκαν με το Β' ΚΠΣ. Επισήμως, οι 100 από τις 500 βιβλιοθήκες δε λειτουργούν, είτε γιατί καθυστέρησε ο διαγωνισμός για την αγορά βιβλίων, είτε από έλλειψη προσωπικού, είτε επειδή έληξε η σύμβαση των βιβλιοθηκάριων και οι θέσεις έμειναν κενές. Ωστόσο, οι εκδότες εκτιμούν ότι αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος. Αλλά και όσες λειτουργούν αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, παρότι έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από μαθητές και δασκάλους, ενώ, στις λίγες περιπτώσεις που λειτούργησαν ομαλά, αποδείχτηκαν αναντικατάστατες για την εκπαιδευτική διαδικασία και την επαφή του παιδιού με το βιβλίο και τη γνώση.

Οι εκδότες εκτιμούν ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη μεταφορά της αρμοδιότητας δημιουργίας σχολικών βιβλιοθηκών από το υπουργείο Παιδείας στις Περιφέρειες, γιατί οι Περιφέρειες δεν έχουν στις προτεραιότητές τους τις σχολικές βιβλιοθήκες. Δεδομένου, όμως, ότι οι περιφερειάρχες είναι διορισμένοι υπάλληλοι της κεντρικής διοίκησης, η ευθύνη της κυβέρνησης είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ευθύνη που προκύπτει και από τους βασικότερους λόγους της κακής ή και μη λειτουργίας των πρώτων 500 βιβλιοθηκών. Δηλαδή, από το ότι δεν προβλέπονται κονδύλια για συνεχή εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αναγνωστική ζήτηση και κυρίως δεν προβλέπονται οργανικές θέσεις βιβλιοθηκάριων. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την οργάνωση περιφερειακών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προβλέπονται μόλις 100 οργανικές θέσεις βιβλιοθηκονόμων για τις 500 υπάρχουσες βιβλιοθήκες και άλλες τόσες που προβλέπονται!

Το μέλλον είναι δυσοίωνο και ως προς το Γ' ΚΠΣ, αφού, από τις 13 Περιφέρειες, μόνον εννιά προβλέπουν στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα την ίδρυση σχολικών βιβλιοθηκών, ενώ τέσσερις Περιφέρειες δεν αναφέρονται καν σε βιβλιοθήκες! Στα ΠΕΠ των εννέα Περιφερειών προβλέπονται 77 βιβλιοθήκες μέχρι το 2003 και 335 μέχρι το 2006. Είναι φανερό, ότι με τους ρυθμούς και τα προβλήματα που περιγράφηκαν παραπάνω, τα υπάρχοντα χρήματα για τις βιβλιοθήκες μάλλον θα χαθούν. Σχετικά μ' αυτό, οι εκδότες προτείνουν τη δημιουργία ενός γραφείου στήριξης των Περιφερειών, με μέλη ανθρώπους έμπειρους στο στήσιμο των πρώτων βιβλιοθηκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ