Τετάρτη 27 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συμφωνία και παζάρια για τη «Lufthansa»

Η συμφωνία για τη διάσωση της «Lufthansa» από το γερμανικό κράτος είναι γεγονός και το μόνο εμπόδιο, όπως φαίνεται, είναι η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το σκληρό παζάρι εντός της ΕΕ στο πλαίσιο του ανταγωνισμού μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, το πακέτο βοήθειας - από τα μεγαλύτερα στην Ιστορία της χώρας - θα ανέλθει σε 9 δισ. ευρώ, με το γερμανικό κράτος να αποκτά ένα ποσοστό 20% - 25% των μετοχών και να είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος, έχοντας δυνατότητα βέτο σε αποφάσεις της διοίκησης.

Η συγκατάθεση της Κομισιόν πάντως κάθε άλλο παρά τυπική διαδικασία πρέπει να θεωρείται, με τις Βρυξέλλες να έχουν διατυπώσει σοβαρές απαιτήσεις στο θέμα του ανταγωνισμού. Ενα από τα «αγκάθια» αφορά τα δικαιώματα απογείωσης και προσγείωσης στα αεροδρόμια Φρανκφούρτης και Μονάχου, τα λεγόμενα «σλοτς», πολλά από τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να αφαιρεθούν από τη «Lufthansa» και να δοθούν σε άλλες εταιρείες, ως «αποζημίωση» για την κρατική βοήθεια που λαμβάνει η γερμανική εταιρεία.

«Θα είναι μια σκληρή μάχη», φέρεται να είπε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, αποφασισμένη να στηρίξει τη «Lufthansa» και να αντιταχθεί στους αυστηρούς όρους της Κομισιόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ