Παρασκευή 5 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μελωδικό ταξίδι σε κινηματογραφικά θέματα με την κιθάρα του Μανόλη Ανδρουλιδάκη

Ενα μελωδικότατο ταξίδι είναι το τελευταίο άλμπουμ του σημαντικού μουσικού και συνθέτη Μανόλη Ανδρουλιδάκη που έχει κυκλοφορήσει από την «FM Records» και έχει αναρτηθεί στο Youtube και όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες. Το cd έχει τίτλο «GREEK CINEMA MUSIC for Classical Guitar» και πρόκειται για μια μουσική συλλογή έντεκα δημοφιλών κινηματογραφικών θεμάτων διασκευασμένων για κλασική κιθάρα.

Από τον «Ζορμπά» και το «Σέρπικο» του Μίκη Θεοδωράκη, τους «Δρόμους της φωτιάς» του Βαγγέλη Παπαθανασίου, την «Αναμπελ» και το «Ποτέ την Κυριακή» των Ξαρχάκου και Χατζιδάκι αντίστοιχα, μέχρι τραγούδια του Χιώτη, του Μωράκη, του Πλέσσα, η κιθάρα του Μανόλη Ανδρουλιδάκη μάς ταξιδεύει σε γνωστά κι αγαπημένα θέματα του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου, με αμιγώς ελληνική μουσική. Τραγούδια που ξεπέρασαν την ιδιότητα του soundtrack, τις οσκαρικές τους βραβεύσεις και υποψηφιότητες κι όχι μόνο αναδείχτηκαν, στην πλειοψηφία τους, σε παγκόσμια αναγνωρίσιμες μελωδίες, αλλά διαχρονικά τραγουδιούνται από γενιά σε γενιά.

Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Ελληνες μουσικούς - ως εκ τούτου επελέγη να ηχογραφήσει ένα από τα cds της σειράς «Famous Greek Soloists» (FM Records 2016) - γνωστός για τη χρήση ιδιαίτερων και συχνά πρωτότυπων κιθαριστικών τεχνικών.

Μέρος των τραγουδιών συγκαταλέγονταν στο πρόγραμμα «Ελληνική μουσική σε έξι χορδές» που παρουσίασε τα δυο τελευταία χρόνια ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης ανά την Ελλάδα (μετά την προηγούμενη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Μυρτιά», σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη).

Στη νέα συλλογή των κινηματογραφικών κομματιών, ο σολίστ επιδιώκει την πιστή απόδοση του κλίματος των μουσικών θεμάτων με διασκευές υψηλής δεξιοτεχνίας, που σε κάνουν να αναρωτιέσαι πόσα άλλα όργανα παίζουν παράλληλα με εκείνον και την κιθάρα του... Οπως ο ίδιος είχε πει μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» την περίοδο προετοιμασίας του cd, πρόκειται για «μουσική διασκευασμένη για ένα κλασικό όργανο, με κλασικές τεχνικές και νοοτροπία, χωρίς να χάνεται ο χαρακτήρας του πρωτότυπου "λαϊκού" ή "ελαφρού" έργου. Χρησιμοποιώ κάποιες ιδιαίτερες κιθαριστικές τεχνικές, όπως το τρέμολο με τον αντίχειρα ή το tremolo apoyando, στοιχεία που θεωρώ ότι δίνουν μια σχετική πρωτοτυπία και, απ' ό,τι βλέπω, τυγχάνουν εκτίμησης από τους επαΐοντες, αλλά και τους ακροατές».


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρουσιάστηκε η «Ανθολογία για κιθάρα» (2021-11-12 00:00:00.0)
«Ανθολογία για Κιθάρα» από τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη (2021-11-05 00:00:00.0)
«Ενας καιρός αντάρτης» (2019-05-24 00:00:00.0)
Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι στη «Σφίγγα» (2019-05-15 00:00:00.0)
Κυκλοφόρησε το «Παράξενο Τσίρκο» (2018-10-20 00:00:00.0)
Η πίτα της ειρήνης (1998-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ