Σάββατο 6 Ιούνη 2020 - Κυριακή 7 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
«Κρίκος» στο ιμπεριαλιστικό παζάρι στην περιοχή

Από τη συνάντηση Ερντογάν - Σάρατζ στην Αγκυρα, την Πέμπτη
Από τη συνάντηση Ερντογάν - Σάρατζ στην Αγκυρα, την Πέμπτη
Εντείνονται οι διεργασίες για μια συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης, ενώ παράλληλα οι κινήσεις ΗΠΑ, Ρωσίας και Τουρκίας στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο υποδηλώνουν κλιμάκωση των παζαριών για την «επόμενη μέρα».

Ενδεικτική είναι η συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, με τον δοτό πρωθυπουργό της Λιβύης, Φαγέζ Σάρατζ, στην Αγκυρα. Εκεί ανακοινώθηκε η έναρξη ερευνών για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο, «στην περιοχή ευθύνης» της Τρίπολης, στο πλαίσιο του τουρκο-λιβυκού συμφώνου, το οποίο αμφισβητεί ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που στηρίζουν τον Σάρατζ και την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, παρά τις σχέσεις με τον Χάφταρ, φαίνεται πως κρατάει ανοιχτούς διαύλους με όλους τους βασικούς πρωταγωνιστές της σύγκρουσης, για να κατοχυρώσει την επιρροή και τα συμφέροντά της στην περιοχή. Ετσι, στα μέσα της βδομάδας μετέβησαν στη Μόσχα ο Αχμεντ Μάιτικ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του δοτού πρωθυπουργού Σάρατζ, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μ. Σιγιάλα.

Η δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, πως είχαν καθυστερήσει οι μεταξύ τους διαβουλεύσεις λόγω της κράτησης Ρώσων (μισθοφόρων) σε φυλακές της Τρίπολης, δείχνει ότι υπήρχαν και προηγουμένως επαφές με την πλευρά του Σάρατζ.

Από την άλλη, επίσκεψη στο Κάιρο πραγματοποίησε την Τετάρτη ο Λίβυος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, που διατηρεί επί του παρόντος την αρχηγία του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA) αλλά φαίνεται οι δυνάμεις του να χάνουν έδαφος στο στρατιωτικό επίπεδο και να αδυνατίζει η θέση του στα παζάρια. Θυμίζουμε ότι τον Χάφταρ είχε φέρει στην Αθήνα η κυβέρνηση της ΝΔ και τον εμφάνιζε ως συνομιλητή της στη Λιβύη.

Ο Χάφταρ την Πέμπτη συνάντησε Αιγύπτιους στρατιωτικούς αξιωματούχους και επέμεινε στην απομάκρυνση των ξένων ισλαμιστών μισθοφόρων του πρωθυπουργού Φ. Σάρατζ και των Τούρκων στρατιωτικών από το λιβυκό έδαφος ως «προϋπόθεση» για ευρύτερες συνομιλίες με στόχο πολιτική λύση. Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, ξεκίνησε παράλληλες διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις Γαλλίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ επίσης αξιοποιούν τις εξελίξεις στη Λιβύη για να διευρύνουν την παρουσία τους στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή. Οπως στη γειτονική Τυνησία, από την οποία ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων για την Αφρική (AFRICOM), στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ, ζήτησε αύξηση της διμερούς «συνεργασίας» για να αντιμετωπιστεί «πρωτίστως η ρωσική παρουσία στη Λιβύη».

Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα ανέβηκαν ξανά οι τόνοι ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία για τη Λιβύη, με τους Αμερικανούς να καταγγέλλουν επικίνδυνη αναχαίτιση αεροσκάφους τους στη Μεσόγειο από δύο ρώσικα πολεμικά, τη Ρωσία να διαψεύδει και τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα να επανέρχεται σε νέες επιθετικές καταγγελίες, που δεν άφησε αναπάντητες ο Ρώσος ομόλογός του.

Εν μέσω αυτών των διεργασιών ξεκίνησαν μεσοβδόμαδα και οι πρώτες επαφές της αναπληρώτριας απεσταλμένης του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Γουίλιαμς, με αντιπροσωπεία του LNA, στο πλαίσιο επανέναρξης των συναντήσεων των πενταμελών στρατιωτικών επιτροπών των αντιμαχόμενων μερών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ