Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Οι Ελληνες του Βερολίνου, για την 60ή επέτειο του ΕΑΜ

Σημαντικός αριθμός Ελλήνων του Βερολίνου στη Γερμανία, γιόρτασαν στις 24 Νοέμβρη την επέτειο της ίδρυσης του ΕΑΜ πριν από 60 χρόνια. Αν και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με σχετική χρονική καθυστέρηση από την ιστορική ημερομηνία της ίδρυσης της μεγαλύτερης Εθνικοαπελευθερωτικής Οργάνωσης του ελληνικού λαού, στην κατεχόμενη από τους ναζί Γερμανούς Ελλάδα, πρόθυμα οι εργαζόμενοι και επιστήμονες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των παλιών ΕΑΜιτών - ΕΠΟΝιτών, της Δημοκρατικής Παράταξης και της Δημοκρατικής Κοινότητας του Βερολίνου, που ήσαν και οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

Ο κύριος ομιλητής της συγκέντρωσης, με βάση στοιχεία και γεγονότα της εποχής εκείνης, έδωσε μια πραγματική εικόνα της τετράχρονης τριπλής κατοχής και διευκρίνισε γιατί το πολυκομματικό ΕΑΜ, με κύριο μοχλό και αιμοδότη το ΚΚΕ, μπόρεσε με τους αγώνες του και τους σκοπούς του, να συνεγείρει το πανελλήνιο στην πάλη κατά των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, για την απόκτηση της πολυπόθητης λευτεριάς.

«Αν όλοι οι επιδιωκόμενοι στόχοι δεν μπόρεσαν να επιτευχθούν -τόνισε ο ομιλητής - οι θυσίες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης δεν πήγαν χαμένες. Αποτέλεσαν τη βάση για τους μετέπειτα αγώνες του ελληνικού λαού ως τα σήμερα, κατά των ιμπεριαλιστών εμπρηστών του πολέμου». Και κλείνοντας, ο ομιλητής, υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη τιμή για το ΕΑΜ στους καιρούς μας είναι η συσπείρωση του λαού στο Αντιμονοπωλιακό Αντιιμπεριαλιστικό Δημοκρατικό Μέτωπο που προτείνει το ΚΚΕ, ο αγώνας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ