Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΞΑΝΘΗΣ
Γιόρτασαν την ίδρυση ΕΑΜ και ΔΣΕ

Οι αντιστασιακοί της Ξάνθης, οι φίλοι και οπαδοί της Εθνικής μας Αντίστασης, γιόρτασαν μαζικά - αγωνιστικά, δυο μεγάλες επετείους, τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και τα 55 από τη συγκρότηση του ΔΣΕ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Παραρτήματος Ξάνθης της ΠΕΑΕΑ και του Τοπικού Παραρτήματος του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, το περασμένο Σάββατο.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης κάλυψαν οι ομιλίες που έγιναν από τον πρόεδρο του Παραρτήματος Ξάνθης της ΠΕΑΕΑ Βασίλη Μεγκίσογλου και τον πρόεδρο του Συλλόγου Απογόνων Χαράλαμπο Φωτιάδη. Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος - μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΑΕΑ Μακεδονίας -Θράκης, Θανάσης Θεοδοσιάδης και ο αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Ανδρέου. Επίσης χαιρετιστήριο μήνυμα έστειλαν στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Απογόνων Ηλίας Γεωργόπουλος και ο β` αντιπρόεδρος της Βουλής Π. Σγουρίδης.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο αγωνιστής και μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ Βασίλης Φυτσιλής, ζωντανεύοντας μνήμες και αναμνήσεις από την Εποποιία της Εθνικής μας Αντίστασης, η οποία υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή της πατρίδας μας και στη συνέχεια του ένδοξου ΔΣΕ, που αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια της Ελλάδας ενάντια στον εγγλέζικο και αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Ο Βασίλης Φυτσιλής τιμήθηκε με την πλακέτα του υλιστή φιλοσόφου Δημόκριτου, που γεννήθηκε και έζησε στα Αβδηρα της Ξάνθης, ως ελάχιστο φόρο τιμής για την προσφορά του στην πατρίδα και τις νέες γενιές. Στο όνομα του Β. Φυτσιλή, τιμήθηκαν όλοι οι αγωνιστές, ζώντες και πεσόντες, επώνυμοι και ανώνυμοι, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του λαού μας ενάντια στους κατακτητές και τους ιμπεριαλιστές.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με απαγγελίες ποιημάτων, όπως το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, ΕΑΜ, το οποίο απέδωσε με ευαισθησία η Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος του Συλλόγου Απογόνων. Ακόμα, έγινε από τον Β. Φυτσιλή παρουσίαση του συγγραφικού του έργου, με την αρμόζουσα σεμνότητα του πραγματικού αγωνιστή που τον χαρακτηρίζει. Η γιορτή έκλεισε με γλέντι μέχρι πρωίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ