Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
Τηλεόραση
Ουδέν σχόλιο...

Μέχρι το τέλος του χρόνου η «απάντηση» του ΕΣΡ προς τον υπουργό Τύπου για τη μοριοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών Αττικής

Ολοκληρώθηκε χτες από την επιτροπή επιστημόνων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ο επανέλεγχος των υποψηφίων για τη χορήγηση αδειών ραδιοφωνικών σταθμών του Λεκανοπεδίου. Η επανεξέταση έγινε μετά από έγγραφο που απέστειλε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας στο ΕΣΡ, με το οποίο ζητούσε διευκρινιστικά στοιχεία για τη μοριοδοτηση των ραδιοφωνικών σταθμών, για τους οποίους ήδη το ΕΣΡ έχει διατυπώσει τη σύμφωνη γνώμη του. Ο υπουργός Τύπου στο έγγραφό του προς το ΕΣΡ στις 5 του Δεκέμβρη, επικαλέστηκε τον έλεγχο νομιμότητας, για να ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομαστικοποίησης των μετοχών. Μετά το αίτημα του υπουργού, ο πρόεδρος του ΕΣΡ ζήτησε από τους επιστήμονες και νομικούς να ανοίξουν εκ νέου τους φακέλους.

Η έκθεση των νομικών θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΕΣΡ, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 του Δεκέμβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ουσιαστικά οι επιστήμονες μετά από τον έλεγχο που έγινε, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν νομικά κενά και ως εκ τούτου δε θα υπάρξουν αλλαγές στη μοριοδοτηση που ήδη έχει γίνει από το ΕΣΡ και έχει διαβιβαστεί στον υπουργό.

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας την περασμένη Δευτέρα ουσιαστικά επέρριπτε τις ευθύνες για την καθυστέρηση της χορήγησης αδειών στο ΕΣΡ. Δεν έλειψαν και οι αιχμές ότι υπήρχαν νομικά κενά, τονίζοντας πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχουν νομικά ζητήματα» και πως το ΕΣΡ εάν όλα είχαν γίνει σωστά θα είχε την απάντηση σε δύο ή τρεις μέρες από το ΕΣΡ, κάτι φυσικά που δεν είχε γίνει.

Στις αιχμές του υπουργού Τύπου ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης απάντησε με τη φράση «ουδέν σχόλιο». Για να συμπληρώσει, όμως, ότι δε θ' απαντήσει στον Χρήστο Πρωτόπαπα μέσω του Τύπου, αλλά με την αποστολή εγγράφων μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου. Τόνισε, επίσης, ότι θεώρησε πως ήταν καθήκον του μετά από το αίτημα του υπουργού να «ξαναδεί τα πάντα».

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ εξηγήσεις είχαν κληθεί να δώσουν εκπρόσωποι τηλεοπτικών σταθμών για παραβιάσεις που έγιναν σε δελτία ειδήσεων, καθώς και στην προβολή διαφημίσεων παιδικών παιχνιδιών. Το ΕΣΡ, όπως διευκρίνισε ο Β. Λαμπρίδης, επανειλημμένα έχει ασχοληθεί με τα δελτία ειδήσεων και με παραβιάσεις του νόμου και του Συντάγματος. Τελευταία μάλιστα επέβαλε πρόστιμο 10 εκατ. στο TEMPO για το γνωστό θέμα με το σκηνοθετημένο ρεπορτάζ από το Αφγανιστάν. Ο Βασίλης Λαμπρίδης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι το ΕΣΡ ασκεί τον έλεγχο και τις αρμοδιότητες του μέσα σ' ένα «καθεστώς προσωρινότητας», αλλά παρ' όλα αυτά, ακόμη και χτες προχώρησε στη σύσταση επιτροπής για τη «διερεύνηση και τη δυνατότητα αναβάθμισης των δελτίων ειδήσεων».

Ο Βασίλης Λαμπρίδης αναφέρθηκε επίσης στην καθυστέρηση του υπουργείου Τύπου να εγκρίνει και να προχωρήσει στην έκδοση ΠΔ των κωδίκων δεοντολογίας ειδησεογραφικών και άλλων δημοσιογραφικών και πολιτικών εκπομπών. Οι κώδικες, να σημειωθεί πως είχαν συνταχθεί επί προεδρίας Παύλου Σούρλα με αναπληρωτή πρόεδρο τον Αντώνη Μανιτάκη. Εστάλησαν από τον Βασίλη Λαμπρίδη στο υπουργείο Τύπου το Μάρτη του 2000, αλλά το υπουργείο τους κρατά όπως φαίνεται στα συρτάρια του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ