Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Πολωνία

Την κριτική στη Γερμανία επανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του

Από παλιότερη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο στα στρατεύματα των ΗΠΑ που σταθμεύουν στη Γερμανία
Από παλιότερη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο στα στρατεύματα των ΗΠΑ που σταθμεύουν στη Γερμανία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει τα στρατεύματά της στην Πολωνία, στέλνοντας «ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία», όπως δήλωσε προχτές ο Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μετά από συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα, στον Λευκό Οίκο, λίγες μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Πολωνία την Κυριακή.

Ο Τραμπ είπε ότι από τα - 10.000 σύμφωνα με δημοσιεύματα - αμερικανικά στρατεύματα που σκοπεύει αποσύρει από τη Γερμανία, ορισμένα θα μετακινηθούν στην Πολωνία, στον ανατολικό βραχίονα του ΝΑΤΟ ενάντια στη ρωσική «επιθετικότητα». «Κάποιοι (στρατιώτες) θα επιστρέψουν σπίτι και κάποιοι θα πάνε σε άλλα μέρη, αλλά η Πολωνία θα ήταν ένα από αυτά τα άλλα μέρη στην Ευρώπη», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Πολωνία συμφώνησε να πληρώσει για αμερικανικά στρατεύματα.

Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Γερμανία θα μειωθεί «πολύ σημαντικά», ανήγγειλε ο Ντ. Τραμπ. Από την πλευρά του, ο Ντούντα ζήτησε από τον Τραμπ να ξανασκεφτεί την απόφασή του να αποσύρει Αμερικανούς στρατιώτες από την Ευρώπη, επειδή «η ασφάλεια της Ευρώπης είναι πολύ σημαντική για μένα».

Η στρατιωτική ενίσχυση της Πολωνίας γίνεται στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δυο κρατών με το «βλέμμα» στη Ρωσία. «Πέρυσι, υπογράψαμε δύο κοινές διακηρύξεις για την αύξηση της συνεργασίας μας στον τομέα της ασφάλειας και ανυπομονούμε να υπογράψουμε μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας», δήλωσε ο Τραμπ.

«Σήμερα εισερχόμαστε σε ένα άλλο στάδιο, συγκεκριμένα υπάρχει πιθανότητα περαιτέρω αύξησης του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα μας», δήλωσε ο Πολωνός Πρόεδρος και χαιρέτισε τη νέα συμφωνία ως πολύ σημαντική για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ειδικότερα για την ασφάλεια της Πολωνίας. Ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη μια ομάδα υποστήριξης στην περιοχή, που μπορεί να προσαρμοστεί για την αύξηση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών. Σύμφωνα με πολωνικά ΜΜΕ, οι ΗΠΑ ενδέχεται να μεταφέρουν 2.000 στρατιώτες στην Πολωνία, 1.000 περισσότερους από ό,τι είχε αρχικά συμφωνηθεί πριν από έναν χρόνο.

Ο Ντ. Τραμπ επιτέθηκε ακόμη μια φορά στη Γερμανία για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2», λέγοντας πως «πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία για να αγοράσει Ενέργεια (...) και έπειτα υποτίθεται ότι θα τους υπερασπιστούμε από τη Ρωσία». Αλλά και για το ύψος των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας που δεν προσεγγίζουν το 2% του ΑΕΠ της, όπως έχουν συμφωνήσει τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, έως το 2024.

Η απόφαση Τραμπ να αποσύρει στρατεύματα από τη Γερμανία προκάλεσε την αντίδραση Ρεπουμπλικανών βουλευτών, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Σε επιστολή τους έξι βουλευτές ανησυχούν για αποδυνάμωση των διατλαντικών σχέσεων και της αναχαίτισης της Ρωσίας. Η απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία «θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ», προειδοποιούν, ενώ «δεν θα πείσει το Βερολίνο να ξοδέψει περισσότερα (για την άμυνα)».

«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για μέτρα που θα μπορούσαν να κάνουν το καθεστώς του Πούτιν να αμφισβητήσει την αξιοπιστία της αποτρεπτικής ικανότητας του ΝΑΤΟ», καταλήγουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ