Τρίτη 30 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΜ. ΜΑΚΡΟΝ - ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ
Συνομιλίες για «νέα αρχιτεκτονική ευρωπαϊκής ασφάλειας» και διεθνείς συγκρούσεις

Δίωρη τηλεδιάσκεψη είχαν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ρωσίας

Από την τηλεδιάσκεψη Πούτιν - Μακρόν
Από την τηλεδιάσκεψη Πούτιν - Μακρόν
ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ.--

Σε ζητήματα «διασφάλισης στρατηγικής σταθερότητας», όπως η κατάσταση στη Λιβύη (βλ. και σχετικό θέμα σελ. 6), στο Ιράν, στην Ουκρανία, η «ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα», οι διμερείς σχέσεις και η πανδημία του νέου κορονοϊού, επικεντρώθηκε η τηλεδιάσκεψη που είχαν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, την Παρασκευή το απόγευμα.

Η συζήτηση των δύο ηγετών θεωρείται συνέχεια της λεγόμενης «ατζέντας του Μπρεγκανσόν», από το όνομα της θερινής κατοικίας του Μακρόν, όπου είχε δεχτεί τον Πούτιν πέρυσι τον Αύγουστο, κάνοντας λόγο για μια αναμόρφωση σχέσεων της Γαλλίας και της ΕΕ με τη Ρωσία.

Η Γαλλία τάσσεται υπέρ ανάπτυξης της ευρωπαϊκής συνεργασίας από τη Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο δήλωση του Γάλλου Προέδρου κατά τη διάρκεια της συνάντησης. «Η κρίση την οποία περνάμε και οι άλλες περιφερειακές κρίσεις δείχνουν τη σημασία του ευρωπαϊκού χώρου με την ευρεία έννοια αυτής της λέξης, από τη Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ», είπε ο Μακρόν, επαναφέροντας ένα παλιό «όραμα» του Βλ. Πούτιν, και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ένας πραγματικός χώρος συνεργασίας και ειρήνης. Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία αυτού του χώρου και των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας».

Εξάλλου, οι δύο ηγέτες συνέχισαν τον διάλογο για «μια νέα αρχιτεκτονική ευρωπαϊκής ασφάλειας», ενώ δόθηκε «μεγάλη σημασία στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας της Ρωσίας για τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Ο Μακρόν έχει καλέσει την Ευρώπη να επανεξετάσει τη στρατηγική της συνεργασία με τη Ρωσία, τονίζοντας ότι «η πολιτική περιφρόνησης» των τελευταίων ετών απέτυχε.

Ο Γάλλος Πρόεδρος δέχτηκε πρόσκληση του Βλ. Πούτιν να μεταβεί προσεχώς, πιθανόν πριν από το τέλος του έτους, στη Ρωσία, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία μετά την τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο Προέδρων.

Για τη σύγκρουση στην Ουκρανία οι δύο πλευρές εξέφρασαν ανησυχία για τη στασιμότητα ως προς την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ του 2015, αλλά και της τελευταίας Συνόδου Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) στο Παρίσι τον περασμένο Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ