Τετάρτη 1 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ
Ζητά άμεση αναστολή της χωροθέτησης για τη Μονάδα Απορριμμάτων

Ενάντια στη χωροθέτηση και εγκατάσταση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα (ΜΕΑ), στα όρια του δήμου, τοποθετήθηκε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Λαγκαδά στην ΠΕ Θεσσαλονίκης. Εξέφρασε την αντίθεσή του ως προς τα κριτήρια καταλληλότητας, τα χαρακτηριστικά, τη μορφή κατασκευής και λειτουργίας, τους σκοπούς και στόχους παραγωγής της ΜΕΑ.

Ειδικότερα, ζητά «να υπάρξει άμεση αναστολή της απόφασης χωροθέτησης της ΜΕΑ στο δήμο Λαγκαδά, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΦΟΔΣΑ, να δοθούν κονδύλια για την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με τη διαλογή στην πηγή και την κατασκευή όλων των ΣΜΑ με συνδυασμένα κριτήρια». Ακόμα, ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης «των αστοχιών στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης».

Θυμίζουμε ότι η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα. Θα είναι δυναμικότητας μεγαλύτερης των 300.000 τόνων ανά έτος και θα εξυπηρετεί το 64% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων της ΠΕ Θεσσαλονίκης, των δήμων των ΠΕ Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας και το δήμο Παιονίας της ΠΕ Κιλκίς.

Η χωροθέτηση της ΜΕΑ προτείνεται σε περιοχή δίπλα στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, εντός της Ζώνης Γ' του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας - Βόλβης, και ενώ ακόμα δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα που προκαλεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, με επιπτώσεις στο περιβάλλον και στους κατοίκους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ