Τετάρτη 1 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΡΚΕΛ - ΜΑΚΡΟΝ
Απόλυτη προτεραιότητα ο συμβιβασμός για το «Ταμείο Ανάκαμψης»

Ασκούνται πιέσεις ώστε να εγκριθεί το «μείγμα» ενίσχυσης των ευρωπαϊκών ομίλων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούλη

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Γερμανία και Γαλλία πιέζουν για τη δημιουργία ενός «ισχυρού» και «αποτελεσματικού» ευρωπαϊκού «Ταμείου Ανάκαμψης», με ένα αποδεκτό από όλους «μείγμα» δανείων και επιχορηγήσεων για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων, τονίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του Ιούλη, όπως αναδείχθηκε από την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντησή τους στο παλάτι Μέζεμπεργκ στο Βρανδεμβούργο.

«Εχει φτάσει η στιγμή της αλήθειας για την Ευρώπη», δήλωσε ο Μακρόν, καλώντας τα κράτη - μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν στο σχέδιο ανοικοδόμησης, ώστε να εγκριθεί από τη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Ιούλη. «Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας», τόνισε.

Το Μάη, Μέρκελ και Μακρόν παρουσίασαν μια πρόταση για ένα «Ταμείο Ανάκαμψης» (500 δισ. ευρώ) της ΕΕ από την οικονομική κρίση, με επιχορηγήσεις ομίλων σε συγκεκριμένους κλάδους που θέτει ως προτεραιότητα η ΕΕ (ηλεκτροκίνηση, ψηφιοποίηση, Ενέργεια, καινοτομία και έρευνα κ.ά.) στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Σε αυτήν τη βάση, η Κομισιόν παρουσίασε στη συνέχεια ένα ολοκληρωμένο πακέτο οικονομικής στήριξης, ύψους 750 δισ. ευρώ.

Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία διαπραγματεύονται ώστε μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας να είναι μέσω δανείων που θα επιστραφούν.

«Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία τον Ιούλιο, αν και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς», δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «φυσικά υπάρχει ακόμη πολλή αντίσταση που πρέπει να γεφυρωθεί», αλλά είναι σημαντικό «στο τέλος να βγούμε από τη συζήτηση με ένα ισχυρό εργαλείο», ενώ προειδοποίησε για αποδυνάμωση του προγράμματος. Η ίδια αναγνώρισε ότι «φυσικά θα υπάρξουν αλλαγές στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», μέσω των διαπραγματεύσεων που εξελίσσονται, αλλά «πρέπει να παραμείνει ένα ταμείο που βοηθά πραγματικά χώρες που κινδυνεύουν να επηρεαστούν πολύ περισσότερο από την κρίση».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο, το σημαντικό είναι «το Ταμείο ανοικοδόμησης να είναι αποτελεσματικό» με «επίκεντρο επιχορηγήσεις προϋπολογισμών, διότι υπάρχουν επιπτώσεις στις οικονομίες. Τα δάνεια και οι πιστώσεις αύξησαν μόνο το χρέος και είχαν μικρό αντίκτυπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ