Παρασκευή 10 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ
Νέα τάση αύξησης της ανεργίας δείχνει ο Απρίλης

Σκαρφάλωσε στο 15,5%, από 14,5% το Μάρτη

Σε δυσθεώρητα ύψη και μάλιστα με τάση νέας αύξησης συνεχίζει να βρίσκεται η ανεργία στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον μήνα Απρίλη.

Ετσι, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το Μάρτη, η ανεργία ως ποσοστό όχι μόνο δεν μειώθηκε - όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια - αλλά αυξήθηκε κατά μία μονάδα, από το 14,5% τον περασμένο Μάρτη στο 15,5% τον Απρίλη. Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε η απασχόληση, η οποία παρουσίασε μείωση κατά 1,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 και κατά 0,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο Μάρτη.

Ειδικότερα, ο αριθμός των απασχολούμενων τον περασμένο Απρίλη ήταν 3.858.588 άτομα και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 μειώθηκαν κατά 52.221 άτομα (ποσοστό 1,3%). Σε σχέση με τον περασμένο Μάρτη, η μείωση των απασχολούμενων είναι 23.820 άτομα (0,6%).

Μάλιστα, η μείωση αυτή τον Απρίλη καταγράφεται τη στιγμή που με βάση σχετικές κατευθύνσεις της Eurostat εξαιτίας της πανδημίας, οι συμβάσεις που έχουν τεθεί σε αναστολή θεωρούνται σε ισχύ και άρα τα άτομα αυτά κατατάσσονται στους απασχολούμενους. Οπως επίσης θεωρείται απασχολούμενος όποιος έχει εργαστεί έστω μία ώρα κατά τη βδομάδα αναφοράς!

Παρά τη μείωση της απασχόλησης τον περασμένο Απρίλη σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ταυτόχρονα έχουμε και μείωση του ποσοστού ανεργίας, από το 17,5% στο 15,5% φέτος. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άνεργοι «πέρασαν» στο μη ενεργό εργατικό δυναμικό, εξαιτίας της πανδημίας. Ετσι, οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 133.523 άτομα σε σχέση με τον Απρίλη του 2019 (αύξηση 4,2%).

Οπως σημειώνει η ΕΛΣΤΑΤ, «η μείωση του αριθμού των ανέργων σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 κατευθύνθηκε κυρίως προς τους οικονομικά μη ενεργούς, καθώς λόγω της πανδημίας COVID-19 αρκετά άτομα που αναζητούσαν εργασία δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν και επομένως, σύμφωνα με τους ορισμούς του σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού, κατατάσσονται στους οικονομικά μη ενεργούς. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τον ορισμό για τον άνεργο και τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εάν ένα άτομο που δεν εργάζεται, δεν αναζητά ενεργά εργασία και δεν είναι διαθέσιμο να αναλάβει άμεσα εργασία, δεν κατατάσσεται στους ανέργους αλλά στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό».

Ετσι, ο συνολικός αριθμός των οικονομικά μη ενεργών έφτασε τα 3.331.748 άτομα και μαζί με τον αριθμό των ανέργων, που τον Απρίλη ανήλθε στους 708.655, ξεπερνούν αθροιστικά τον αριθμό των απασχολούμενων (3.858.588 άτομα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ