Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Σε δίκη ο Ριντ και τα... παπούτσια του

ΛΟΝΔΙΝΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χτες αναμενόταν να αρχίσει στη Βοστώνη η δίκη του 28χρονου Βρετανού υπηκόου Ρίτσαρντ Ριντ, με την κατηγορία ότι «προσπάθησε να πυροδοτήσει εκρηκτικά που είχε στα παπούτσια του» ενώ βρισκόταν στο εσωτερικό αεροσκάφους που εκτελούσε διατλαντική πτήση, για να «εξουδετερωθεί» στη συνέχεια από το πλήρωμα και επιβάτες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, που επικαλέστηκε τα αποτελέσματα της έρευνας του FBI, ο Ριντ είχε δύο «λειτουργικές» εκρηκτικές συσκευές κρυμμένες στα υποδήματά του. Η βρετανική κυβέρνηση ωστόσο θεωρεί ότι ενδέχεται να πρόκειται για δικό της υπήκοο κι ίσως σε αυτήν την περίπτωση ζητήσει την έκδοσή του. Δεν είναι σαφές αν το βρετανικό διαβατήριο του 28χρονου, που ήταν καινούριο, είναι πλαστό ή αυθεντικό.

Πηγές της γαλλικής αστυνομίας αναφέρουν ότι ο Ριντ παρουσιαζόταν και με το όνομα Ταρίκ Ράζα, γεννημένος το 1973 στη Σρι Λάνκα - ένα όνομα που υποδηλώνει πως είχε εξισλαμιστεί.

Αν καταδικαστεί ο Ριντ αντιμετωπίζει ποινή (στις ΗΠΑ) 20 ετών κάθειρξης και επιβολή προστίμου 250.000 δολαρίων.

Πάντως, το μυστηριώδες της υπόθεσης είναι πώς ο Ριντ κατάφερε υπό «δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος με εκρηκτικά C4 περνώντας απαρατήρητος από όλους τους ελέγχους στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ. Προς το παρόν, είπε αξιωματικός της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι αρχές «δε γνωρίζουν» πώς πέρασε ο 28χρονος και μπήκε στην πτήση της Αμέρικαν Αιρλάινς για Βοστώνη - η οποία τελικώς προσγειώθηκε με συνοδεία μαχητικών F-15. Οι γιατροί που τον είδαν εκεί πριν τον παραλάβουν οι πράκτορες του FBI είπαν πάντως πως «δεν τους φάνηκε τρομοκράτης, αλλά μάλλον τοξικομανής»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ